субота, 20 липня 2019 08:20

Космонавти назбирали 25 кілограмів місячного ґрунту

Космонавти назбирали 25 кілограмів місячного ґрунту
Президент США Річард Ніксон вітає екіпаж "Аполлона-11", що знаходиться в карантинному фургоні. Фото: НАСА

"Це маленький крок для людини і величезний стрибок для людства" - каже командир космічного корабля "Аполлон 11" Ніл Армстронг. 20 липня 1969 року о 22-56 за європейським часом він вийшов із космічного модуля "Орел" і ступив на поверхню Місяця. Пряму телевізійну трансляцію показували у 33 країнах світу

До висадки на Місяць США готується з 1961 року. Хочуть випередити Радянський Союз в освоєнні космосу. Управління з питань аеронавтики і космосу - НАСА запускає щороку космічні кораблі. Місячну програму називають "Аполлон". В екіпаж "фінального Аполлону" обирають досвідчених льотчиків-випробувачів – однолітків Ніла Армстронга, Майкла Коллінза і Едвіна Олдріна з-поміж 200 претендентів.

16 липня о 9-32 "Аполлон-11" стартує з космічного центру імені Кеннеді, штат Флорида. Через три дні космонавти входять в навколомісячну орбіту. Ще доба знадобилась на приведення орбіти до заданих параметрів та на перевірку всіх систем. Армстронг та Олдрін переходять до місячного модуля "Орел".

Армстронг встановлює телевізійний зв'язок із Землею. На ньому – 80 кілограмовий скафандр. На Місяці він важить всього 13 – через іншу гравітацію. Складається із 25 герметичних шарів. Ступає на поверхню. Пробує стрибати – але визнає, що краще спокійно йти на місячній поверхні. За 15 хвилин до нього приєднується Едвін Олдрін. Разом встановлюють на Місяці американський прапор, роблять знімки поверхонь, прості наукові тести.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У космос відправили двох мавп

Олдрін пробув на поверхні Місяця понад півтори години, Армстронг - 2 години 10 хвилин. Разом назбирали 25 кг місячного ґрунту. Команда Ніла Армстронга повертається на Землю за 8 діб і 3 години після старту. Відсік приводнився в Тихому океані. У серпні астронавтів як героїв зустрічали в американських містах. Кожному уряд США надав Почесну медаль Конгресу за освоєння космосу.

Двох самок шимпанзе Авель та Бейкер відправили у космос з мису Канаверал у американському штаті Флорида 28 травня 1959-го.

Зараз ви читаєте новину «Космонавти назбирали 25 кілограмів місячного ґрунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути