субота, 06 січня 2018 04:20

Корону Іштвана Святого американці зберігали в секретному місці

Корону Іштвана Святого американці зберігали в секретному місці
Корона Іштвана Святого, першого короля-християнина. Фото: Вікіпедія

6 січня 1978 року в Будапешті державний секретар США Сайрус Венс передав уряду Угорщини мадярську національну святиню - корону Іштвана Святого, першого короля-християнина, котру йому в 1000 році вручив папа римський. У 1945 році корона була вивезена до Австрії Ференцем Салаши і з 1951 року перебувала у США на тимчасовому збереженні.

Іштван I Святий (969-1038) – засновник угорської монархії і найбільш шанована фігура в історії Угорщини. Іштван був сином мадярського князя Гейзи і правнуком Арпада, котрий привів угорців на нинішню батьківщину і дав ім'я династії Арпадів.Коли народився Іштван, мадяри ще залишалися язичниками, але у 974 році Гейза і його син хрестилися. Таким чином Вайк отримав християнське ім'я Стефан, або Іштван. 25 грудня 1001 року короновано Іштвана Арпада, який став першим королем Угорського королівства. Папа Сильвестр II надіслав Іштвану корону – символ монархії, а також апостольський хрест та спис. З тих пір корона Святого Іштвана вважається однією з головних національних реліквій угорського народу, її історія овіяна легендами і переказами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорську корону ховали від Наполеона у Мукачевському замку

Корона виконана із золота і срібла та прикрашена величезними необробленими дорогоцінними каменями. Вона складається з двох частин. Нижня частина корони вироблена із золотої смуги, прикрашеної перлинами. По центру розташовані великі дорогоцінні камені та візантійські мініатюри з ликами християнських святих. Корону пізніше увінчав подвійний (шестикінечний) хрест.

За час свого існування корона належала 55 угорським королям. Все ж, двох правителів не вінчали цією короною — Зиґмунда та Йосипа. У 1805-06 роках корону ховали від Наполеона у Мукачівському замку. Останнім, вінчаним на царство цією короною, став Карл IV, чия коронація відбулась 30 грудня 1916 року. 1946 року Угорщина стала республікою.

Національний символ угорського народу таємно вивезено з Угорщини наприкінці Другої світової війни, щоб уникнути його конфіскації радянськими військами в якості воєнного трофею. На початку травня 1945 року поблизу австрійського міста Егелсберг корону було передано одному з офіцерів американської армії. Тривалий час національна реліквія зберігалась на території США у форті Нокс (Fort Knox), що вважається одним із найбезпечніших місць країни.

Сполучені Штати Америки ніколи не розцінювали угорську корону як воєнний трофей, зберігаючи її з метою повернення угорському народу. Такий момент настав у 1978 році, коли Президент США Джіммі Картер, незважаючи на протести американських політиків, вирішив передати корону тоді ще соціалістичній Угорщині. У січні 1978 року в приміщенні Державних Зборів Угорщини делегація міністерства закордонних справ США урочисто передала Святостефанську корону угорській стороні.

З 1 січня 2000 року (з приводу святкування 1100-річчя державності Угорщини) корона виставляється в центральному купольному залі Парламентського палацу в Будапешті.

Зараз ви читаєте новину «Корону Іштвана Святого американці зберігали в секретному місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути