пʼятниця, 07 жовтня 2022 07:05

Корона першого короля зникла

Корона першого короля зникла
Церемоніальний головний убір Перемишльських єпископів. За легендою, у XVI столітті митру переробили з корони Данила Романовича. Фото: wykop.pl

В Дорогочині, зараз це східна Польща, 7 жовтня 1253-го коронували галицько-волинського князя Данила Романовича. Корону надіслав Папа Римський Інокентій IV.

У Середньовіччі вважали, що син князя був князем від народження. Королем його має визнати Папа Римський. Посланець Папи Інокентія ІV прибув до Дорогочина над Бугом. Привіз Данилові королівські клейноди: корону, скіпетр і державу.

"Прислав Папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: "Сину! Прийми од нас вінець королівства. Ти матимеш поміч од Папи". Він прийняв вінець од бога, од церкви Святих апостолів, від престолу святого Петра, і від отця свого Папи Інокентія, і від усіх єпископів своїх", – пише невідомий автор у Галицько-Волинському літописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили реконструкцію корони першого короля Русі

Коронація відбулася у дорогочинському храмі Пресвятої Богородиці. Отримавши корону, галицько-волинський правитель ставав повноправним європейським монархом. Інші королі мали надати йому військову допомогу. Проте володарі Центральної Європи не підтримали його в боротьбі. Данило Галицький воює самотужки проти монголів.

Данилова корона до Першої світової війни зберігалася в храмі у Перемишлі й була перероблена на митру місцевого єпископа. Зникла під час Другої світової війни. Де зараз – невідомо. Її копія зберігається в експозиції Золочівського замку на Львівщині.

Волинський князь Ярополк Ізяславович загинув 22 листопада 1087 року під час походу на Перемишль. Його вважають першим королем Русі-України.

Влада в Києві перейшла не до коронованого Ярополка, а до брата Ізяслава – Всеволода. Ярополк кілька разів намагався здобути батьківський престол, але безуспішно. 22 листопада 1086 року під час походу на Волині його вбив дружинник. Тіло новомученика перевезли до Києва.

Зараз ви читаєте новину «Корона першого короля зникла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути