Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2018 08:21

Король виганяв вояків з-під возів

Король виганяв вояків з-під возів
Жан-П'єр Норблен де ля Ґурден "Битва під Зборовом". Фото: vinnytsiahistory.org.ua

У битві під Зборовом на Тернопільщині 15 серпня 1649 року українсько-татарське військо перемогло армію Речі Посполитої. Поляків очолював король Ян ІІ Казимир. Козаки напали на його табір раптово і шляхта поховалася під возами. Тому король особисто виганяв своїх підданих звідти.

В червні того року козаки завдали поразки передовим частинам польської армії і оточили її залишки біля фортеці Збараж на Тернопільщині. На підмогу обложеним вирушило 30-тисячне військо Яном II Казимиром.

Гетьман Богдан Хмельницький з частиною свого війська і союзниками кримськими татарами вирушив йому назустріч. Вони зійшлися під Зборовом на річці Стрипі.

Козаки відразу атакували поляків, які виявилися не готовими до бою. Частина шляхти саме обідала. Тому вони втратили 4 тис. вояків. Відступили і побудували табір на іншому березі річки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козаки обрали гетьманом Мазепу під дулами росіян

Козаки почали гарматний обстріл. В польському таборі розпочалася паніка, шляхтичі ховалися і тоді король був змушений виганяв їх. Тоді козаки з татарами атакували коронне військо і вдерлися до табору.

Завдяки німецьким найманцям королю вдалося запобігти розгрому. Ян ІІ Казимир розпочав переговори. Богдан Хмельницький уклав з королем Речі Посполитої Зборівський договір, яким закріпив за собою завойовані українські землі.

1 серпня 1492 роком датується перша письмова згадка про запорозьких козаків.

Під селом Тягинею у Бериславському районі Херсонської області, у низов'ях Дніпра козаки взяли на абордаж османську галеру. Визволили з неї невільників.

Похід запорізьких козаків до Дніпровського очолив князь Богдан Глинський.

Зараз ви читаєте новину «Король виганяв вояків з-під возів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути