пʼятниця, 28 травня 2021 08:20

Корінних американців примусово переселили

Корінних американців примусово переселили
Воїн індіанського плем'я семіноли, що походить з Флориди. 1830-го індіанців виселили із рідних земель. Фото: Smithsonian American Art Museum

Президент США Ендрю Джексон 28 травня 1830-го підписав Акт про виселення індіанців. Хотів віддати їх землі білим колоністам.

До 1830-го племена черокі, чікасо, чокто, кріки та семіноли були незалежними племенами на південному сході США. Але Ендрю Джексон був прихильником виселення індіанців. За його сприяння ухвалили відповідний закон. Він дозволяв вигнання корінних жителів з їхніх земель, позбавляв цивільних прав і свобод на території на схід від річки Міссісіпі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індіанці продали уряду землі за безцінь

Уряд США зобов'язувалося навічно закріпити нові землі за переселенцями і їх нащадками. Конгрес виділив кошти на допомогу при переїзді і облаштуванні на новому місці, військовий захист від інших вороже налаштованих племен. Разом з індіанцями на нові території вирушило багато афроамериканців. Чикасо заснували великі ферми, на яких вони використовували працю рабів.

Дорога пролягала через кілька штатів. Кожне з п'яти племен переселяли на територію, яку зараз займає штат Оклахома. Першими рушили чокто.1837-го депортовані чикасо. За ними - черокі.

Антисанітарія, голод та хвороби забрали безліч життів. Точних даних немає, але цифри коливаються від 2,5 до 6 тис. людей. Цей шлях називали Дорогою сліз.

У штаті Південна Дакота від кулі солдатів 15 грудня 1890-го загинув вождь племені сіу Сидячий Бик. Він очолював племена індіанців, що протистояли переселенню в резервації. Сидячий Бик убитий при спробі арешту лейтенантом Бича Голова і сержантом Червоним Томагавком двома пострілами.

Похорони відбувалися в таємниці, за труною йшли лише трунар і військовий лікар. Двометрове тіло вождя ледь помістилося в труну.

Зараз ви читаєте новину «Корінних американців примусово переселили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути