Ексклюзиви
пʼятниця, 10 липня 2020 13:38

Конструктора звинуватили у нанесенні шкоди державній промисловості і дали 8 років

Конструктора звинуватили у нанесенні шкоди державній промисловості і дали 8 років
Повторне фото Сергія Корольова, зроблене 29 лютого 1940 року після 18 місяців ув'язнення Фото: wikipedia

Українського конструктора Сергія Корольова засудили до 8 років таборів 10 липня 1940-го. Вирок призначила особлива нарада НКВД під керівництвом наркома внутрішніх справ Лаврентія Берії.

Корольова арештували 1938 року за доносом 3 колег з Реактивного інституту. Його звинуватили у шкідництві та підриві військової міці країни на догоду фашизмові. Після тортур на Лубянці та визнання провини, призначили 10 років таборів із позбавленням прав на 5 років. Покарання відбував на золотому руднику в Колимі.

Згодом написав декілька листів до Сталіна та Верховної прокуратури СРСР з проханням переглянути справу, що і було зроблено – призначено 8 років таборів, тобто фактично збережено попередній термін. Мав працювати на лісоповалі.

Корольов вирішив ризикнути та написав другого листа до Сталіна, в якому розповів, що прагне працювати над створенням реактивних літаків для СРСР і може довести власну невинуватість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший супутник запустили завдяки українцю

Його почули. Вже у вересні 1940 року перевели до Московського "Опытно-конструкторского бюро", відомого як ЦКБ-29 НКВД, де головував авіаконструктор Андрій Туполєв. Велика команда в'язнів "Туполівської шараги" працювала над створенням літаків Пе-2 і Ту-2. Корольов брав участь у проектуванні крил.

1942 року його перевели до ОКБ-16 при Казанському авіазаводі, де працював над створенням ракетних двигунів. Уже за рік його призначили головним конструктором реактивних установок.

1944 року був звільнений Указом Президії Верховної Ради СРСР, однак реабілітований лише 30 травня 1955 року через відсутність складу злочину.

Майбутній учений народився у Житомирі, шлюб батьків розпався майже одразу після народження сина. З дитинства Сергій Корольов мав чудову пам'ять та захоплювався арифметикою. Був студентом механічного факультету Київського політехнічного інституту, а згодом навчався у Москві. Працював інженером-конструктором на авіапідприємствах Радянського Союзу.

Він був головним конструктором і керівником програми запуску першої міжконтинентальної балістичної ракети, керівником запуску першого штучного супутника Землі. Під його керівництвом відбувся політ у космос Білки і Стрілки та перший успішний політ у космос людини 12 квітня 1961 року.

Зараз ви читаєте новину «Конструктора звинуватили у нанесенні шкоди державній промисловості і дали 8 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути