Ексклюзиви
понеділок, 27 липня 2020 14:46

Комунізм небезпечніший від нацизму та фашизму - історик

Комунізм небезпечніший від нацизму та фашизму - історик
Українці зібралися на мітинг на Майдані Незалежності у 1990 році Фото: wikipedia

Історик Станіслав Кульчицький вважає, що Україна має пережити ще одне проблемне покоління. Тоді наблизиться до країн Західної Європи, які не хворіли "вірусом комунізму".

"Комунізм, на відміну від нацизму чи фашизму, – це набагато небезпечніша річ. Це не поверхова політична структура. Вона проникає в тіло народу і в тіло кожного. Знищує відповідальність особи за своє існування, дає їй відчуття захищеності державою. От цей державний патерналізм нищить незалежну людину. І це друге покоління ще надто перенасичене "совковістю". Лише третє покоління, яке вже цілком самостійне, знає англійську і високі технології, зможе дати собі раду. Це вже європейські чи американізовані люди, які рано чи пізно візьмуть владу у свої руки", - розповідає учений в інтерв'ю виданню "Український інтерес".

100 років тому більшовики думали, що можна просто злити Україну з Росією. Потім побачили національно-визвольний рух українців. Почали використовувати всі можливості ленінської держави-комуни, щоб з одного боку, затиснути Україну як комаху в бурштині по партійній лінії, а з іншого - надати їй можливості вільного просування: свої наркомати, державні кордони.

"Це багатьом просто деформувало уявлення. Той же Михайло Грушевський приїхав назад з еміграції. Десятки, сотні, тисячі людей повірили. Вони сюди із задоволенням їхали, отримували роботу. І всіх їх 30-х років уже знищили. Практично всіх, хто прибув з-за кордону", - пояснює історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми дали Росії все, навіть власну історію" - Станіслав Кульчицький

Побачив справжнє обличчя комунізму український державний діяч Володимир Винниченко, який приїхав в Україну 1920 року. Спершу довіряв радянським "народним" декретам.

"Його хотіли зробити заступником голови Раднаркому України та наркомом іноземних справ. Він зрозумів, що буде "штемпелем" - тобто його іменем, дуже популярним тоді, будуть штемпелювати різноманітні заходи радянської влади. Це був непростий час. Складний для радянської влади. Кронштадтське повстання, Махно, селянські повстання тощо. За цих умов Винниченка хотіли використати, використати його популярність. Він поїхав назад і доклав багато зусиль, щоби пояснити всім людям, що таке комунізм у країні Рад. Бо він побачив, що це таке. І його віра в комунізм переродилась у нього в так званий конкордизм", - розповідає Кульчицький.

Вчений вважає, що відродження української нації не відбувається без пригод. Поки існує Росія та імперський склад розуму у переважної більшості росіян, Україні завжди загрожуватиме небезпека.

Історики та публіцисти розкритикували статтю Володимира Путіна "75 років Великої Перемоги: спільна відповідальність перед історією і майбутнім". У ній російський президент перекладає відповідальність за початок Другої світової війни на країни Заходу та Польщу, не оминає увагою і українців.

Зараз ви читаєте новину «Комунізм небезпечніший від нацизму та фашизму - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути