пʼятниця, 16 лютого 2018 04:20

Композитор Фредерик Шопен заповів поховати своє серце у Польщі

Композитор Фредерик Шопен заповів поховати своє серце у Польщі
Польский композитор Фредерик Шопен. Фото: Вікіпедія

16 лютого 1848 року польський композитор Фридерик Шопен зіграв останній великий концерт у Парижі – послухати його зібралася вся французька знать і інтелігенція. Наступного року помер від туберкульозу.

Фредерик Шопен народився в селі Желязова Воля під Варшавою 1 березня 1810 року. Почав грати на фортепіано з трьох років, у п'ять уже знав нотну грамоту. В сім створив свій перший полонез та етюд. Про маленького генія з Варшави написали в газетах, і Шопена запросили виступити на концерті в Радзвиллівському палаці. У юності пише мазурки. Називає їх маленькими замальовками із сільського життя Польщі. Потім захоплюється великими музичними жанрами, пише три балади, дві сонати й скерцо. У 21 переїздить до Парижа. Грає в салонах польської колонії й французької аристократії, дає перший великий концерт. Зала аплодувала йому стоячи 15 хвилин. В Парижі знайомиться з баронесою Дюдеван. Її літературний псевдонім - Жорж Санд. Шопену було тоді 28 років, жінці — 34. Їхній союз тривав вісім років. "Вона була коханням усього мого життя. Але це кохання принесло мені більше горя, ніж щастя". – казав Шопен. У композитора загострилася давня хвороба — туберкульоз легень. Йому приписали спокій і дієту. День без трьох-чотирьох чашок кави, як звик Шопен, зробили його ще більше нервовим. Він прискіпувався до коханки та її двох дітей від першого шлюбу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виставці авангардного мистецтва Рузвельт порівняв картину із туалетним килимком

Жорж Санд переїхала до вілли за містом, а музикант залишився зі служницею в квартирі в Парижі. У листопаді 1848 дає концерт у лондонському Ґілдхоллі на честь земляків-емігрантів. Виснажений хворобою Шопен зміг відіграти лише третину матеріалу. Через тиждень він повернувся до Парижа. Не в змозі більше давати уроки, вимушений був прийняти щедру допомогу від своєї шотландської шанувальниці Джейн Стірлінг. Йому ставало все важче приймати друзів і виходити на вулицю. Називав себе жертвою туги - сумував за батьківщиною, сестрами і Жорж Санд. Уночі 17 жовтня 1849 року помер від сильного кашлю на самоті. Поховали композитора на паризькому кладовищі Пер-Лашез. Урну із серцем, згідно із заповітом Шопена, його сестра Людвіка перевезла до Варшави. Її замурували в одну з колон костелу Святого Хреста.

Польські науковці, котрі досліджували серце Фридерика Шопена у 2014, пролили світло на причину його смерті. За даними дослідження, причиною смерті композитора став туберкульозний перикардит. Науковці отримали дозвіл дослідити серце, не відкриваючи банку.

Зараз ви читаєте новину «Композитор Фредерик Шопен заповів поховати своє серце у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути