Ексклюзиви
понеділок, 26 серпня 2024 05:30

Закованого в ланцюги фокусника кинули у воду

Закованого в ланцюги фокусника кинули у воду
З віком постановочні трюки давалися Гудіні все складніше. Навіть після вдалих виступів він не раз потрапляв до лікарні. Фото: MagicTricks

В американському місті Сан-Франциско 26 серпня 1907-го фокусник Гаррі Гудіні, якого кинули у воду закованим у ланцюги, сплив на поверхню за 57 с.

"Великим чарівником" – так називали американського ілюзіоніста Гаррі Гудіні (1874–1926). Єврейська родина Еріха Вайса емігрувала в США, коли хлопцю було 4 роки. З дитинства він показував карткові фокуси в розважальних закладах. Взяв псевдонім Гудіні та змінив ім'я на Гаррі.

12 червня 1923-го в Нью Йорку Гудіні вперше публічно показав свій знаменитий трюк – на висоті 40 м над землею звільнив себе з гамівної сорочки. Показував номери по самозвільненню від наручників і з резервуарів з водою. Щоб вразити публіку вигадував усе нові фокуси – проходження крізь цегляну стіну, втечу з "камери тортур", звільнення з закритого молочного бідона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка кинулася з найвищого водоспаду

В основі його трюків – майстерність і щоденні тренування тіла. Він вивчав все про замки й наручники. Мав сотні мініатюрних універсальних відмичок, які можна сховати в щілині між зубами. Вміло використовував свої м'язи.

До трюку в Сан-Франциско Гудіні майже не готувався. Запросили поліцію, пресу. Фокусника закували в кайдани, перевірили, чи не ховає відмички. Занурили в води аквапарку. Через 57 с він виплив, вільний від кайданів. Казав, такі трюки йому виконувати найлегше.

З віком постановочні трюки давалися Гудіні дедалі складніше. Навіть після вдалих виступів він не раз потрапляв до лікарні. В останнє десятиліття своєї кар'єри Гудіні випустив низку книг, які розкривали секрети його майстерності.

Гаррі Гудіні помер 31 жовтня 1926-го в Нью-Джерсі. Його тіло вклали в бронзову скриню, яку він підготував для майбутнього номера зі звільненням з пісочного полону, і відправили до Нью-Йорку. Гудіні було 52.

Розтин тіла ілюзіоніста не провели, й скоро після похорону з'явилися чутки про його отруєння. Вони не були ані підтверджені, ані спростовані.

Зараз ви читаєте новину «Закованого в ланцюги фокусника кинули у воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути