середа, 28 серпня 2013 13:25

Комахи допомагають встановити дату катастрофи, яка погубила кілька цивілізацій

Катастрофічне виверження вулкана Санторін (Тера) відбулося між 1627 і 1600 роками до н.е, стверджують археологи. Але для вчених залишалося невирішеним важливе питання - в який час року стався цей вибух, який вбив деякі цивілізації Середземномор'я.

Єва Панагіотакопоулу та її команда вважають, що на підставі вивчення останків комах, які були знайдені в горщику з горохом, виявленому при розкопках міста Акротірі, можна зробити висновок про те, що виверження відбулося протягом червня - початку липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Падінню Римської імперії посприяла "чума Юстиніана"?

Хоча контейнер з комахами був знайдений ще 50 років тому, науковці тільки зараз зрозуміли, його вміст може допомогти в датування загибелі міста.

На думку вчених, це червень-липень - єдиний період, коли деякі види жуків могли заспорити сільськогосподарські культури, знайдені в горщику. Горох, знайдений в Акротірі, містив у собі комах, що знаходяться на різній стадії розвитку: личинки, німфи і вилупилися комах. Це означає, що загибель комах сталася від однієї події.

Знаючи, точний час року виверження вулкана, у вчених з'явилася можливість створити правдиву модель подій. Існує лише невелике вікно з початку до середини літа, відразу після обмолоту, в якому могли з'явитися виявлені комахи. такі жуки живуть тільки в горосі і мають річний життєвий цикл.

На думку фахівців саме виверження вулкана Санторіні і спричинена ним хвиля цунамі заввишки від 100 до 200 м, землетрус й викид попелу стали причиною занепаду мінойської цивілізації. Деякі саме цю катастрофу пов'язують із загибеллю легендарної Атлантиди. Є так само припущення, що ця катастрофа стала прообразом сказань про всесвітній потоп.

Зараз ви читаєте новину «Комахи допомагають встановити дату катастрофи, яка погубила кілька цивілізацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути