понеділок, 12 березня 2018 12:26

Колишній студент Володимира Вернадського врятував йому життя

Колишній студент Володимира Вернадського врятував йому життя
Володимир Вернадський - засновник Української академії наук, народився 155 років тому. Фото: Укрінформ

12 березня 1863 року народився у Петербурзі Володимир Вернадський. Батько Іван Вернадський був відомим економістом, нащадком запорізьких козаків. 1868-го сім'я переїхала до Харкова, де Іван Вернадський очолив Харківську контору Державного банку.

Дитинство та юнацькі роки Вернадського були тісно пов'язані з Полтавщиною. Майбутній науковець вчився у класичній гімназії. Вищу освіту здобув у Петербурзькому університеті.

1917 року Вернадський переїздить в Україну, де йому запропонували очолити майбутню Українську академію наук.

"…Дуже сумно і тривожно за майбутнє. Більшовицький рух, поза сумнівом, має коріння в населенні, у простолюдді, в натовпі. Він не вірить інтелігенції", - писав Вернадський у своєму щоденнику 1917-го.

Влада в Києві у 1918-1919 роках постійно змінювалась. Вернадський продовжував працювати над організацією Академії наук. Він визнавав необхідність розвитку української мови, культури, освіти, однак виступав за "лагідну" українізацію. При Академії наук всупереч політичним подіям у ці роки створили універсальну Національну бібліотеку України, пише "Укрінформ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проходять будні українських дослідників в Антарктиці

1919-го Київ захопили більшовики. Вчений опинився в Криму. Там у жовтні 1920-го його обрали ректором Таврійського університету. Вже через півроку більшовики вислали Вернадського з Криму. Він повернувся до Петрограда, де за ним постійно стежили.

Більшовики заарештували вченого за підозрою у шпигунстві. Він потрапив у в'язницю. Перебував у камері попереднього ув'язнення Петроградської надзвичайної комісії. Його врятував колишній студент Микола Семашко. Він тоді займав посаду наркома здоров'я. Заступництво Семашка врятувало життя Володимиру Вернадському. 1922 року Вернадський створив Радієвий інститут у Ленінграді і до 1939-го його очолював.

Вчений написав 473 наукові праці і кілька книг. Найвідомішою є "Біосфера", видана 1926 року.

Мати Володимира Вернадського походила з українських дворян. У Києві проживали родичі його дружини Наталії Старицької. 1886-го Володимир ­Вернадський одружився з Наталією. Разом прожили 56 років. 1887-го народився син ­Георгій, майбутній професор російської історії Єльського університету в США. ­Донька Ніна – ­з'явилася на світ 1898-го – стала ­психіатром.

Зараз ви читаєте новину «Колишній студент Володимира Вернадського врятував йому життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути