вівторок, 12 березня 2013 16:52

"Сильна ненависть до народу мого": революцію Володимир Вернадський пережив в Україні

Автор: Фото: club-edu.tambov.ru
 

12 березня 1863, 150 років тому народився перший президент Української академії наук, творець науки біогеохімії і вчення про ноосферу Володимир Іванович Вернадський.

Доля Володимира Вернадського була тісно пов'язана з Україною. По батьківській лінії видатний вчений належав до козацького роду. Його мати походила з українських дворян. У Києві проживали родичі його дружини Наталії Старицької. Хоча вчений народився в Санкт-Петербурзі, через несприятливий клімат його родина на три роки переїхала до Харкова. Але найбільш тривалим і плідним було перебування науковця в Україні під час революції 1917-1921 років.

У листопаді 1917 року в Росії більшовики здійснили переворот. Володимир Вернадський не симпатизував новій владі. Рятуючись від громадянської війни, в листопаді 1917 року він переїхав до Полтави. Проте незабаром і вона була захоплена більшовиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На одеських виборах 1917 року стояли черги в декілька кварталів

Володимир Вернадський негативно оцінював нову владу. У своєму щоденнику він писав:

"Жахи Глухова, Севастополя, Сімферополя, Ростова і Новочеркаська, Кронштадта і Свеаборга, і Кунгура і тисячі місць. Маса замучених і побитих, понівечених людей... Який жах і який злочин. І яка без героїв і каторжна російська революція".

Незважаючи на складну політичну ситуацію і несприятливі умови для роботи, Володимир Вернадський не припиняв наукових досліджень. У Полтаві він активно розробляв теорію про "живу речовину". Вчений зазначав, що робота допомагає йому пережити анархію, яка охопила колишню Російську імперію:

"Працюю багато над живою речовиною. І тут знаходжу опору. Велика ненависть до народу мого і важко переживати. Треба знайти і знаходжу опору в собі, у прагненні до вічного, яке вище всякого народу і всякої держави. І я знаходжу цю опору в вільній думці , в науковій роботі, в науковій творчості".

За своїми політичними поглядами Володимир Вернадський був далекий і від більшовиків, і від Центральної Ради. Однак він симпатизував українській культурі. У щоденнику вчений писав, що вважає відродження української мови дуже великим позитивним явищем.

Прихід до влади Павла Скоропадського Володимир Вернадський загалом оцінив позитивно:

"Я думаю, що цей coup d'?tat [переворот] для країни все-таки краще. Рада в значній мірі з фальшивих зрадників і соціалістичних нездар. Її, здається, ніхто не шкодує. Все-таки шовіністичного українства від нової влади не очікують, і врешті-решт у них є російське відчуття. Зрештою, вони і більш освічені, і більш розумні ".

Вже з весни 1918 року Володимир Вернадський почав реалізовувати пропозицію про організацію академії наук, яку йому зробив історик, міністр народної освіти Української держави Микола Василенко. Після переїзду до Києва він спілкувався з цього питання з багатьма вченими і громадськими діячами - істориками Михайлом Грушевським, Дмитром Дорошенком та Володимиром Іконніковим, ботаніком і директором Одеського ботанічного саду Володимиром Липським, літературознавцем і церковним діячем Іваном Огієнком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США в металевому ящику знайшли невідомі фотографії Росії 1917 року

Вернадський багато зробив для розвитку української науки. Вчений головував в трьох комісіях, займався питаннями вищої школи, складанням статуту академії, організацією національної бібліотеки.

На початку 1919 року Володимир Вернадський почав читати курс геохімії. Слухачами були не тільки студенти київського університету. Багато вчених, професорів приходили на його лекції.

Вернадський продовжував працювати в академії наук і при Директорії, і при більшовиках. Стриманість у висловленні своїх політичних поглядів і авторитет науковця вберегли його від репресій. У 1920 році він опинився в Криму і був вибраний ректором Таврійського університету. Там же вчений читав курс геохімії.

Після остаточного встановлення влади більшовиків Володимир Вернадський разом зі своєю родиною повернувся в Петроград.

Зараз ви читаєте новину «"Сильна ненависть до народу мого": революцію Володимир Вернадський пережив в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути