середа, 10 лютого 2016 10:33

Коли розпочався ліфтовий бум у Львові
5

Фото: http://photo-lviv.in.ua/

Одним з найдавнішим в Європі механічних ліфтів вважається ліфт, що знаходиться у Державному природознавчому музеї НАН України на вулиці Театральній у Львові. Про це повідомляє видання "Фотографії старого Лева".

Ліфт в будинку, який викупив граф Дідушицький для того, щоб відкрити там Природничий музей, був встановлений близько в 1880 році – всього 23 роки потому, коли в Нью-Йорку вважався встановленим перший в світі пасажирський ліфт (1857рік) підприємцем Е. Г. Отісом. Безпечність ліфта Отіс демонстрував особисто – він ставав на платформі підйомника і сокирою обрубував канат, що її утримував. Платформа при цьому залишалася на місці і не падала в шахту завдяки ловителю.

Володимир Дідушицький був одним з найбагатших галичан – займався етнографією, археологією, зоологією, колекціонував книги, рукописи, картини.В своєму музеї на вулиці Театральній він проводив дуже багато часу, міг навіть там заночувати.

В похилому ж віці Дідушицький через параліч ніг почав пересуватися на інвалідному візку, а так як музей мав три поверхи – спеціально для нього спорудили у Відні механічний дерев'яний ліфт. Він був сконструйований так, що, заїжджаючи в ліфт на візку, граф міг досить легко підняти сам себе за допомогою мотузок на потрібний поверх.

Вантажопідйомність даного ліфта – 250кг, висота підйому – 8400мм. Система гальм спрацьовує навіть при завищеній швидкості руху кабіни. На даний момент ліфт не є робочим, але працівники музею розповідають, що в Австрію до виробника даного ліфта були апельовані листи-звернення про реставраційні роботи і цілком можливо, що він запрацює знову. Будучи настільки давнім ліфт зберігся в дуже хорошому стані.

Перший електричний ліфт був встановлений у Львові в одному з найпрестижніших готелів "Імперіал" (зараз вулиця Січових Стрільців, 3). За іншими джерелами одразу два електричні ліфти встановили вперше в будинку Шпрехера (сучасна вулиця А. Міцкевича, 8).

І, кожного разу, заходячи в парадні двері розкішного львівського будинку, ви маєте шанс побачити справжній мистецький витвір інженерної думки кінця ХІХ, початку ХХ століття.

Зараз ви читаєте новину «Коли розпочався ліфтовий бум у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути