Дослідники з'ясували, що причиною смерті безлічі британських моряків в XVIII ст. міг стати свинець, який накопичувався в ромі після перегонки через свинцеві труби.
Група археологів з університету Лейкхеда дослідила 31 скелет англійських військових моряків. Використовуючи рентгенофлуоресцентний аналіз, вчені довели, що причиною смерті моряків було отруєння свинцем. Свинець активно використовувався в той час навіть при виробництві посуду. Ймовірно, що смертельну дозу вони отримали, вживаючи ром, який переганяли, використовуючи свинцеві труби. Про це повідомляє Life.
У кістках скелетів виявлена концентрація свинцю до 336 одиниць на мільйон, при тому що нормальний рівень від 5 до 30 одиниць на мільйон. Під час гострого отруєння свинцем відбуваються болі животі, в суглобах, судоми та непритомність. Свинець може накопичуватися в кістках, провокуючи їх поступове руйнування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канадський підліток знайшов нове поселення давніх майя
У вісімнадцятому столітті англійські моряки переганяли ром, використовуючи свинцеві змійовики, замість мідних ,через їх доступність. Саме вживання рому, отриманого таким способом, швидше за все і стало причиною їх смерті. Ром видавався морякам для щоденного вживання.
Нагадуємо, що археологи з Австралійського національного університету в окрузі Кімберлі , що на півночі Західної Австралії, виявили відщеп найстарішої в світі сокири.