пʼятниця, 13 травня 2016 17:02

Коктейль з ромом та свинцем вбив англійських моряків

Коктейль з ромом та свинцем вбив англійських моряків

Дослідники з'ясували, що причиною смерті безлічі британських моряків в XVIII ст. міг стати свинець, який накопичувався в ромі після перегонки через свинцеві труби.

Група археологів з університету Лейкхеда дослідила 31 скелет англійських військових моряків. Використовуючи рентгенофлуоресцентний аналіз, вчені довели, що причиною смерті моряків було отруєння свинцем. Свинець активно використовувався в той час навіть при виробництві посуду. Ймовірно, що смертельну дозу вони отримали, вживаючи ром, який переганяли, використовуючи свинцеві труби. Про це повідомляє Life.

У кістках скелетів виявлена ​​концентрація свинцю до 336 одиниць на мільйон, при тому що нормальний рівень від 5 до 30 одиниць на мільйон. Під час гострого отруєння свинцем відбуваються болі животі, в суглобах, судоми та непритомність. Свинець може накопичуватися в кістках, провокуючи їх поступове руйнування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канадський підліток знайшов нове поселення давніх майя

У вісімнадцятому столітті англійські моряки переганяли ром, використовуючи свинцеві змійовики, замість мідних ,через їх доступність. Саме вживання рому, отриманого таким способом, швидше за все і стало причиною їх смерті. Ром видавався морякам для щоденного вживання.

Нагадуємо, що археологи з Австралійського національного університету в окрузі Кімберлі , що на півночі Західної Австралії, виявили відщеп найстарішої в світі сокири.

Зараз ви читаєте новину «Коктейль з ромом та свинцем вбив англійських моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути