Ексклюзиви
неділя, 23 грудня 2018 08:20

Киянин збудував літак-гігант

Киянин збудував літак-гігант
Прогулянкова палуба на даху салону, під час польоту туди могли виходити пасажири. Фото: http://fandavion.free

Конструктор Ігор Сікорський 23 грудня 1913 року на околиці Києва підняв у повітря багатомоторний літак "Ілля Муромець". На його базі зробить пасажирські літаки та бомбардувальники.

Він народився у Києві в родині заможного доктора медицини. Закінчив петербурзьке морське училище, навчався в Київському політехнічному інституті. При механічному відділенні КПІ долучися до повітроплавної секції. Разом із іншими ентузіастами створив близько 40 різних типів літаків.

У березні 1912 року за літак С-6А на Московській виставці повітроплавання Сікорському дають Велику золоту медаль Російського технічного товариства. Глава "Російсько-Балтійського вагонного заводу" Михайло Шидловський пропонує киянину посаду головного конструктора. Той погоджується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:З Біблії прибрали всі згадки про спиртні напої

Загоряється ідеєю збудувати "повітряний корабель-гігант". Шидловський фінансує проект літака за умови, що успішні винаходи належатимуть заводу. Восени 1913 приступає до будівництва свого важкого літака. Дає йому назву "Ілля Муромець" – богатиря, мощі якого зберігаються в Києво-Печерській Лаврі. Оснащує 100-сильними двигунам "Аргус". Має крила розмахом в 31 метр і з загальною площею 150 кв метрів. Одразу планує його пасажирським і зручним. На додаток до пілотської кабіни на борту була кімната для пасажирів, спальня і навіть туалет.

Пізніше піднімає "Іллю Муромця" в повітря з 16 пасажирами на борту. Пролітає на ньому над Петербургом і її передмістями. Літак-гігант настільки вразив російського царя Миколу II, що той дарує молодому конструкторові золотий годинник. Замовив повний парк важких бомбардувальників для Імператорської російської авіаційної служби.

Конгрес США прийняв і направив на затвердження штатів проект поправки до Конституції про введення "сухого закону" 22 грудня 1918 року.

Зараз ви читаєте новину «Киянин збудував літак-гігант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути