понеділок, 17 травня 2021 13:37

Кенгірське повстання придушували танками

Кенгірське повстання придушували танками
Кенгірське повстання придушували танками. Фото: UA Modna

У ніч на 17 травня 1954-го почалося повстання в'язнів табору в селищі Кенгір в Казахстані.

Повстали політв'язні, яких не амністували після смерті диктатора Йосипа Сталіна. У таборі було багато українців та вихідців з країн Балтії. Вони почали демонструвати непокору. Щоб зламати в'язнів, у табір направили 1,4 тис. кримінальних злочинців. Вони не любили політв'язнів. Але націоналісти не терпіли знущань кримінальних. Ті були змушені укласти договір про співпрацю проти табірної адміністрації.

Під час початку повстання вартовий застрелив 13 людей і поранив 33. Політв'язні на чолі з волинським членом ОУН Віталієм Скіруком розгромили штрафний і слідчий ізолятори.

Повстанці виготовили 25 листівок російською й казахською накладом понад 700 примірників. 19 тис. в'язнів відмовилися виходити на роботу. Люди готували саморобні ножі, списи, гранати з пляшок. Вимагали припинити свавілля адміністрації та видати винних у масових розправах.

26 червня комісія МВС по радіо вимагала здатися, повідомила про розміщення військ. Після цього в зону зайшли солдати зі службовими собаками, три пожежні машини, п'ять танків. Це єдиний випадок, коли табірне повстання придушували танками.

Під час придушення вбили та покалічили близько 700 осіб. Близько 300 тіл поховали в зоні, решту закопали в степу.

Після повстання радянська влада пом'якшила умови перебування в таборах. Протягом наступних років звільнили дві третини в'язнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшили кількість місць позбавлення волі

"Кенгір. Символ болю й мужності, хресного терпіння й незламності, невмирущості духу посеред пекельних мук. Символ гордості українців, нескореності нашої нації, символ прагнення свободи, генетично властивого нашому народові", - написала у Facebook лікар Леся Коковська-Романчук.

26 травня 1953 року розпочалося наймасовіше й найтриваліше в історії ГУТАБу повстання політичних в'язнів. У ньому брали участь ув'язнені двох таборів Норильська Красноярського краю Росії - Горлагу й Норильлагу. Загальна кількість повсталих становила 16 378 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Кенгірське повстання придушували танками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути