середа, 25 березня 2020 16:41

Келії та квіти лотоса - розкопали храм, якому 1,2 тис. років

Келії та квіти лотоса - розкопали храм, якому 1,2 тис. років
Археологи натрапили на 1200-річний буддійський храм. Фото: dhakatribune.com

Археологи виявили давній буддійський монастирський храмовий комплекс на південному заході Республіки Бангладеш.

Його заклали 1,2 тис. років тому. Складався з 2 храмів, внутрішнього двору і 18 келій, в яких до XI ст. жили ченці. Припускають, що на південний схід від головної будівлі стояв ще один храм, який пізніше зруйнували та побудували на його місці звичайні будинки, повідомляє видання Dhaka tribune.

За словами місцевих та зарубіжних експертів, структура містить деякі унікальні та виняткові особливості, що вирізняють її серед інших місцевих буддійських монастирів та тих, що розташовані поблизу індійських штатів Біхар, Одіші і Західна Бенгалія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грали м'ячем і стегнами - знайшли спортивний майданчик, якому понад 3 тис. років

"Після проведення розкопок на цій ділянці ми виявили орнаментовану цеглу, теракотові дошки та глиняні горщики. Їх фрагменти були прикрашені гравюрами, що зображують квіти лотоса і геометричні фігури. Також тут знайшли особливий тип глиняного горщика, що зустрічається тільки в буддійських монастирях VI і XI ст.", - розповідає археолог Урміла Хаснат.

Учені зазначають, що храм є важливим для археологічної історії Бангладеш, адже це другий буддійський монастир, виявлений у Південній Бенгалії. Історію храму планують розкрити під час подальших розкопок.

У лютому 2020 року археологи виявили в Римі підземний храм - гіпогей. Імовірно, присвячений засновнику міста Ромулу. Припускають, що може бути одночасно храмом і гробницею. Всередині знайшли порожній саркофаг, який виготовили з того ж виду туфу, що і знаменитий римський Капітолій. Археологи наголошують, що особисто Ромулу не належав.

Зараз ви читаєте новину «Келії та квіти лотоса - розкопали храм, якому 1,2 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути