середа, 16 грудня 2020 10:40

Козаки підняли повстання

Козаки підняли повстання
Пам'ятник повстанню Косинського розташований у Білій Церкві Фото: wikipedia

16 грудня 1591 року в Україні розпочалося повстання під проводом гетьмана Криштофа Косинського. Воно стало першим збройним виступом козацтва та селян проти шляхти і магнатів Речі Посполитої.

Приводом до початку бойових дій стала особиста майнова суперечка між Косинським і білоцерківським старостою Янушем Острозьким. Магнат відібрав у козака землі та маєтки в Рокитній і Ольшанці Київського воєводства. Косинський отримав їх в особисте володіння за службу, завдяки клопотанню коронного гетьмана Яна Замойського. Втім, особистої образи було не достатньо, щоб підняти козаків й селян на боротьбу. Ті мали і свої мотиви, зокрема реєстровим козакам затримували платню, запорожці зазнавали утисків, а селяни терпіли кріпосницький гніт.

Початковий загін Косинського нараховував близько 5 тис. козаків. Вони напали на Білу Церкву, де знаходилась резиденція Острозького. Громили панські маєтки, містечка, захоплювали порох і боєприпаси, майно городян та їх самих не зачіпали.

До повстанців приєднувалися нові загони, однак, усі діяли розрізнено. За рік Косинському вдалося дійти навіть до Волині, але на відміну від повстанців, магнати вирішили об'єднати свої сили. Спільне військо очолив київський воєвода і великий магнат Костянтин Острозький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стратили лідера українських козацьких повстанців

2 лютого 1593 року між повстанцями та шляхетськими війська відбулася битва під П'яткою – тепер село Чуднівського району Житомирської області, у якій перші зазнали цілковитої поразки. Косинський при свідках схилив коліно перед Острозьким та пообіцяв коритися. Але вже після того втік на Січ, де готував новий виступ.

Весною 1593 року його загін вирушив до Черкас, під якими козаків розбили сили під командуванням місцевого старости Олександра Вишневецького. За однією із версій, Косинський загинув у бою. За іншою, його підступно вбили слуги Вишневецького, яких той прислав до гетьмана на мирні переговори. Козаки відступили.

Незабаром в Україні вибухне повстання під проводом Северина Наливайка. Магнати та шляхта вперше усвідомлять небезпеку для власного панування, що виходитиме як від запорозького, так і від реєстрового козацтва.

Перша письмова згадка про запорозьких козаків датується 1 серпня 1492 роком. Тоді під селом Тягинею у Бериславському районі Херсонської області козаки взяли на абордаж османську галеру. Похід запорізьких козаків до Дніпровського очолив князь Богдан Глинський. Вони захопили галеру і визволили з неї невільників. Кримський хан Менґлі I Герая пожалівся в листі великому князю литовському Олександру.

Зараз ви читаєте новину «Козаки підняли повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути