Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2020 13:40

Як презентували українську вишивку в Парижі 140 років тому
15

Українська письменниця, етнографиня, меценатка, мати Лесі Українки, Олена Пчілка (1849 - 1930)
Фото: facebook.com/Музей-видатних-діячів-української-культури
У Парижі Олена Пчілка представила працю "Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки".
Українські узори, зібрані Оленою Пчілкою
Українські узори, зібрані Оленою Пчілкою
Українські узори, зібрані Оленою Пчілкою

Уперше світ із українською вишивкою познайомила етнографиня Ольга Косач, відома за псевдонімом Олена Пчілка. 1878 року на всесвітній виставці, що проходила в Парижі, вона представила свою ґрунтовну працю "Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки".

Видання нараховувало майже 300 зразків орнаментів для вишивки у різних техніках: "занизування", "настилування" та "вирізування", "хрестик" тощо. Крім демонстрації та детального опису цих технік, Олена Пчілка ставила перед собою завдання з'ясувати, наскільки орнаментика українського народу є самобутньою, наскільки багато в ній запозичених елементів, пише Музей видатних діячів української культури.

Дослідниця зіставила зразки з варіантами перських, єгипетських, китайських, скандинавських орнаментів і дійшла висновків, що обширного оригіналу, копією якого могла називатися українська орнаменталістика, не існує.

Порівняла вона й український орнамент зі зразками вишивок найближчих сусідів: південних слов´ян, білорусів, росіян і зазначила, що "южнославянская орнаментика далеко отстала отъ украинской по основнымъ формамъ, прогрессируя только въ разнообразіи раскраски; необыкновенное же богатство раскраски этихъ ея узоровъ, пестрота на вышивкахъ, безпрестанно перемежающихся зеленаго, жолтаго, голубаго, золотаго, краснаго, серебряннаго и иныхъ цветовъ, - придаетъ имъ видъ чего-то чуждаго по духу нашимъ вышивкамъ". Однак підкреслила, що південнослов'янська традиція ближча до української за російську, а між останніми лежить ціле провалля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google присвятив українцям яскравий дудл

На противагу українцям, які застосовують вишивку в основному в одязі - російські тогочасні народні майстри вишивали в більшості "полотенца". Етнографиня наголосила, що українська вишивка застосовує суто геометричний та геометризований рослинний орнамент, без реалістичних подробиць. У ній виконавці не вбачають символіки, знання якої загубилися у часі. Основною метою українських майстрів Олена Пчілка бачить "украшательство", або "мережаньня" вироба. Російські ж вишиті вироби відрізняться тим, що при монотонності кольору - лише червоний, нескладній технічній реалізації ідеї, дивують надзвичайним вибором химерних сюжетів. Олена Пчілка назвала їх "картинной галереей своего народа" і писала "чого тільки немає на цих "полотенцах": різного роду птахи - одноголові та двоголові, люди, коні, леви, грифони, дракони, храми та інші предмети".

Праця дослідниці знайшла теплі відгуки, які були надруковані у французькій та австрійській пресі. Тоді ж відвідувачі виставки вперше дізналися про існування самобутньої національної української культури. Олена Пчілка перевидала збірку 1879-го і 1900-го, скориставшись можливістю участі у Паризьких всесвітніх виставках для презентації України.

Міжнародний День вишиванки відзначають кожного 3-го четверга травня. Цьогоріч свято припадає на 21 травня. У цей день українці по всьому світу одягають традиційні сорочки. До Дня вишиванки проводяться покази, паради і вуличні гуляння. Сама ідея свята виникла в Чернівецькому національному університеті навесні 2006 року.

Зараз ви читаєте новину «Як презентували українську вишивку в Парижі 140 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути