Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2013 15:19

Як зникали давні цивілізації? Чи означає це, що кудись зникли люди?

Автор: Фото: Тарас Подолян
  Михайло Відейко – автор кількох книжок про трипільську цивілізацію
Михайло Відейко – автор кількох книжок про трипільську цивілізацію

Що означає зникнення цілої цивілізації? Як відбувається цей процес? Чи завжди нові культури, які приходять їм на зміну, були створені прийшлими людьми? Чи все-таки, більшість населення лишається незмінною? Своїми міркуваннями з цього приводу поділився відомий археолог, дослідник трипільської культури Михайло Відейко.

"Фактично це процес зникнення цивілізації. Зникають статуетки, красивий посуд, житла, ми цього вже не знаходимо. Але чи означає це, що кудись зникли люди?", - він ставить питання.

Щоб краще зрозуміти можливий процес занепаду культури, дослідник навів приклад з недавнього минулого - зникнення радянської дійсності. Відейко закликає пофантазувати як археологи майбутнього могли б сприйняти наш час, маючи тільки матеріальні рештки?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тоді завалилася вся Європа – від Британії до України" - чому зникла трипільська цивілізація

"Ми були свідками зникнення радянської цивілізації. З певного року з обігу щезають гроші, змінюється одяг, пляшки в магазинах, - розповів Відейко. - Колись в археологічних шарах все це можна буде відслідкувати. З?являється купа ґудзиків з невідомими написами. Археологи майбутнього на основі таких написів могли б написати, що цю територію заселили китайці чи американці, носії іншої мови. А що відбувається насправді? Економічні великі зрушення, величезні зміни в культурі. Щось подібне в історії відбувається з усіма загиблими цивілізаціями. Найпотужніші стреси для людей – це кліматичні зміни, які можуть впливати на історію. Зараз нас лякають глобальним потеплінням, яке може зруйнувати сучасну цивілізацію. У давні часи кліматичні катастрофи могли змінити історію за кілька років – похолодання, кілька років неврожаю, і економіка лежить так, що підняти неможливо. Люди замість того, щоб купувати красиві горщики починають самотужки їх ліпити. Той, хто їх ліпив раніше, розоряється. Побут максимально спрощується і люди повертаються до хуторянського способу життя, зменшується населення. Згодом відбувається формування спільнот з новою культурою".

Михайло Відейко підкреслив, що народження цивілізації, так само, як і її смерть, не обов'язково означає зміну населення. Сьогодні дослідники погоджуються, що це більше обмін і розвиток технологій, або їхній занепад чи непотрібність через природні катаклізми.

Зараз ви читаєте новину «Як зникали давні цивілізації? Чи означає це, що кудись зникли люди?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути