Ексклюзиви
вівторок, 23 квітня 2019 20:04

До 75-річчя найбільшого бою УПА презентували відеоролик

До 75-річчя найбільшого бою УПА презентували відеоролик
Вояки УПА прорвалися з оточення у Кременецьких лісах

75 років тому, 21-27 квітня 1944 року, в урочищі Гурби відбувся найбільший бій УПА. Проти близько п'яти тисяч повстанців радянська окупаційна влада кинула від 15 до 30 тисяч карателів НКВС.

До річниці бою під Гурбами Український інститут національної пам'яті презентував соціальний відеоролик.

У відео знявся останній живий учасник бою під Гурбами, 94-річний Василь Кирилюк із Рівного.

"Бій під Гурбами - символ незламності УПА. Сили НКВС, яких було в кілька разів більше, мали тут остаточно розгромити повстанців. Але їм не вдалося зробити це. Вояки УПА прорвалися з оточення, повстанський рух продовжив боротьбу за свободу, яка тривала ще понад 10 років. Вони - добрий приклад для нинішніх захисників незалежності", - каже Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісі на Рівненщині показали найбільший бій УПА та карателів НКВС

Також в ролику знялися доброволець батальйону Кульчицького, учасник АТО 2014-2016 років Володимир Баланович та пластун станиці Здолбунів Данило Бойкович.

"Ми хотіли показати зв'язок поколінь захисників України, яким знову доводиться братися за зброю, бо ворог не змінився. І перемагати в, здавалося б, безвихідних ситуаціях", - говорить режисерка кліпу Діана Горда.

У квітні 1944-го розвідка НКВС помітила велику концентрацію повстанських підрозділів у Кременецьких лісах. 21 квітня чотири бригади Внутрішніх військ і кавалерійський полк за підтримки танків і штурмових літаків взяли ліс у кільце. В оточенні опинилося шість куренів УПА і велике з'єднання "Холодний Яр". Крім того, в лісі переховувалися цивільні, які втікали від радянських репресій (біля тисячі осіб). Повстанці вирили окопи й облаштували позиційну оборону за фронтовою тактикою (в умовах партизанської війни це було явищем винятковим).

В ході операції відбулося 26 бойових зіткнень. Деякі бої тривали по 8 – 11 годин. Найбільший стався під Гурбами 24 квітня, коли близько п'яти тисяч повстанців опинилися в оточенні 15 – 30 тисяч радянських солдатів. Командувач Петро Олійник ("Роман", "Еней") дав наказ на прорив. Попри чисельну перевагу ворога вояки УПА вирвалися з пастки. В боях загинуло до 400 повстанців та кілька сотень енкаведистів.

Зараз ви читаєте новину «До 75-річчя найбільшого бою УПА презентували відеоролик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути