Ексклюзиви
понеділок, 16 квітня 2018 08:20

Винахідник наркотика Альберт Гофманн називав LSD "ліками для душі"

Винахідник наркотика Альберт Гофманн називав LSD "ліками для душі"
Швейцарський хімік Альберт Гофманн. Фото: Culture.ua

16 квітня 1943 року швейцарський хімік Альберт Гофманн відкрив LSD (Lysergic acid diethylamide) - галюциноген психоделічного типу, один з найпопулярніших у світі наркотиків.

Альберт Гофманн народився в Бадені, Швейцарія. Навчався на хімічному факультеті в університеті Цюріха. Цікавився хімічним складом екзотичних лікарських рослин. Працював на фармацевтичну фірму, шукав корисні для медицини алкалоїди – сполуки із рослин різних видів. Ще 1938 року почав досліджувати грибки ріжків, які паразитують на колосках жита та пшениці. Тоді ж вдалося виділити за допомогою хімічних реакцій лізергінову кислоту – основну складову LSD. Але дію новоствореної речовини вчений так і не зрозумів. Через 5 років, повторюючи синтез майже забутої речовини, доктор Альберт Гофманн свідомо прийняв 250 мікрограмів винаходу. Відчувши запаморочення, покинув лабораторію й велосипедом подався додому. Удома хіміка оглянув лікар і не виявив жодних відхилень, окрім розширених зіниць. Через кілька днів хімік публікує свої дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі квитки на виступ The Rolling Stones роздали польським комуністам

Препаратом зацікавилися лікарі та фармакологічні компанії. Всі сподівалися, що за допомогою LSD можна лікувати хворих на шизофренію та неврози. Американські психіатри дослідили вплив речовини на головний мозок. Його активно пропонували студентам для поліпшення адаптації і від запаморочення. Військові спробували застосувати як "сироватку правди". Але нічого, окрім галюцинацій, препарат не викликав. Молодь захопилася "ліками для шизофреніків" і продаж препарату вийшов з-під контролю. Його виготовляли у підпільних лабораторіях і продавали на чорному ринку. Незабаром LSD заборонили більш ніж в 70 країнах світу. Гофманн до кінця життя називав LSD "ліками для душі" і був засмучений забороною речовини. Написав понад 100 наукових книг і автобіографію "LSD – моя важка дитина". Помер у віці 102 років.

Популярний співак Пол Маккартні не приховував своєї пристрасті до наркотичних речовин. Легендарний артист почав курити траву приблизно тоді ж, коли отримав до свого імені приставку "сер", ставши кавалером ордена Британської імперії, тобто в середині 1960 років. До наркотику його долучив інший відомий музикант Боб Ділан. Згодом Маккартні дуже багато експериментував з наркотиками, пробував ЛСД, героїн, кокаїн. Пол Маккартні зізнався, що зав'язав зі своєю давньою прихильністю до наркотиків. Причиною такого вольового рішення стала його молодша дочка.

Зараз ви читаєте новину «Винахідник наркотика Альберт Гофманн називав LSD "ліками для душі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути