середа, 18 вересня 2019 10:37

Видали посібник для християн

Видали посібник для християн
Спочатку праця писалася лише для території України, але згодом у доповненому вигляді потрапила на собор у Яссах де її переклав грецькою мовою богослов Метелій Сірігос. У 1643-му її схвалив Константинопольський собор Фото: wikipedia

Катехізис "Православне сповідання віри" затвердили на церковному соборі у Києві 18 вересня 1640-го. Уклали його митрополит Петро Могила та богослов Ісайя Козловський. Православна церква послуговувалась ним протягом багатьох століть.

Твір виник у період посилення позицій православної церкви у Речі Посполитій після Берестейської церковної унії 1596-го. Окрім боротьби з польським окатоличенням, перед православним духовенством постали й інші виклики.

1629-го у Швейцарії латиною опублікували "Сповідання віри православної" Константинопольського патріарха Кирила Лукаріса. Він писав твір під впливом протестантизму та викривив православні догмати. Поява цієї праці викликала фурор у релігійних і політичних колах всієї Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 419 років тому папа Климент VIII оголосив про унію української церкви з римсько-католицькою

"Православне сповідання віри" Петра Могили написано саме на хвилі відстоювання недоторканності православних догматів.

Книга укладена у формі чітких питань і відповідей та сприятлива для тодішнього навчання. Структура книги містить 3 богословські цноти: віру, надію, любов. Серед них найважливіше місце посідає любов, яку автори розглядають як основу Бога, світу і людини.

Твір не має характеру полеміки-суперечки, популярної у ті часи. Автори розповідають про розходження православних і католицьких догматів. Відкидають зверхність Папи Римського над християнським світом, походження Святого Духа "і від Сина", чистилище. Так само відкидають протестанське розуміння свободи волі, добрих справ.

18 вересня 1640-го у Києві почався православний церковний Собор. Його скликав митрополит Київський Петро Могила. За його планами, Собор мав усунути розбіжності у справі церковних канонів і чинів українського православ'я, які спричиняють розбрат серед духовенства.

Собор проходив у кафедральній церкві святої Софії. На нього приїхали заступники луцького, львівського, перемишльського та мстиславського єпископів, архімандрити, ігумени, священики та миряни.

Зараз ви читаєте новину «Видали посібник для християн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути