понеділок, 06 квітня 2020 11:25

Із московської в'язниці повернувся український революціонер

Із московської в'язниці повернувся український революціонер
Нестор Махно мріяв створити вільну Гуляйпільську республіку Фото: wikipedia

Анархіст Нестор Махно повернувся з 6-річного московського ув'язнення до рідного селища Гуляйполе - тепер Запорізької області, 6 квітня 1917 року. Розгорнув широку діяльність як політичний і військовий діяч.

До московської Бутирської в'язниці на каторгу потрапив 1911-го. За рік до того окружний військовий суд у Катеринославі засудив його до шибениці. Розглядав справу 13 розбійників-анархістів, які чинили збройний опір владі та посадовим особам при виконанні ними службових обов'язків. Тоді Махно, звинувачений у вбивстві, заявив, що ні до якої розбійної ватаги не належить, а є членом політичної революційної організації, що виборює свободу для людей, а все награбоване віддавав на справи революції. Після суду 2 місяці просидів у камері смертників. Від смертної кари врятувало лише те, що за документами на момент скоєння злочину виявився неповнолітнім. Вирок змінили на каторгу останнього моменту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До України можуть повернути прах Нестора Махна

Лютнева революція та повалення самодержавства 1917-го призвели до масового звільнення в'язнів, серед яких був і Махно. Повернувшись до рідного села, він одразу згуртував навколо себе місцевих анархістів та дізнався, що більшість його старих товаришів загинули чи емігрували. Селяни обрали Махна заступником голови волосного земства, пізніше - головою Гуляйпільської селянської спілки. Її головною метою Махно бачив конфіскацію земель, фабрик і заводів у суспільну власність. Примусив місцевих підприємців підняти робітникам зарплати.

Згодом допомагав налагоджувати діяльність анархістських організацій за межами Гуляйполя та організував напіввійськові формування, які візьмуть активну участь в Українській революції. Спочатку встановлюватимуть на підприємствах "робітничий контроль", згодом битимуться проти козачих частин, що йшли на Дон із Південно-Західного і Румунського фронтів Першої світової війни.

26 жовтня 1888-го народився відомий анархіст Нестор Махно.

Він з'явився на світ у селі Гуляйполе Катеринославської губернії - тепер райцентр Запорізької області. Був 5-м сином у сім'ї скотаря Івана Родіоновича. Коли йому було 7 років, помер батько, відтоді влітку наймався працювати. 15-річним влаштувався на місцевий чавуноливарний завод. За 3 роки став членом анархістської організації "Спілка бідних хліборобів". Кілька разів Махна арештовували за участь в експропріаціях - нападах на банки і поштові відділення.

1910 року суд визнав Махна винним у вбивстві провокатора, хоч Нестор і не був до цього причетний. У поліцейській картці "злочинця" записали: "Рост 2 аршина и 4 вершка (160 см), глаза карие, волосы темно-русые, на левой щеке - шрам. Разговаривает по-русски и по-малороссийски, православный. На момент ареста денег и ценных вещей не имел".

Зараз ви читаєте новину «Із московської в'язниці повернувся український революціонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути