середа, 07 березня 2018 10:52

Історики обговорили можливість перейменування Дніпропетровської області

Історики обговорили можливість перейменування Дніпропетровської області
Історики пропонують перейменувати Дніпропетровську область на Січеславську. Фото: "Дніпроград"

У Києві провели круглий стіл з приводу перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Віктор Брехуненко, доктор історичних наук, вважає, що перейменування області абсолютно вмотивоване, оскільки козаки почали освоювати територію сучасної Дніпропетровщини з кінця ХV – початку ХVI ст. З 8 запорозьких січей 5 заснували саме на території сучасної області.

"А 2014 року місто Дніпро і область стали форпостом українства на сході і забили осиновий кілок у похід "російської весни". Перейменування Дніпропетровської області на Січеславську створить на моральному рівні, на рівні історичної пам'яті непрохідний бар'єр для всіляких антинаукових концепцій "Новоросії" та інших", - заявив він.

Начальник відділу аналізу регіональних особливостей та політики національних меншин Українського інституту національної пам'яті Богдан Короленко наголосив, що перейменування має відбутися в рамках закону про заборону пропаганди комуністичної символіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенка просять перейменувати Дніпропетровську область

"Питання символіки і топоніміки відіграли свій негативний вплив на ті події, які ми маємо з 2014 року на сході України. Зокрема, російська пропаганда апелювала до так званого спільного минулого і, наприклад, важко заявляти про якусь українську окремішність, коли вулиці, населені пункти мають такі ж назви, як в РФ", - сказав він.

"Григорій Петровський упродовж тривалого часу – з 1919-го до 1938 року, з невеликими проміжками, – був "всеукраїнським старостою". Тому зрозуміло, що він радянською владою вшановувався і на його честь в УСРР найменували, станом на 2015 рік, 69 населених пунктів. Це - друге місце серед "персональних" назв – після Леніна, на честь якого в Україні назвали 108 населених пунктів", - зазначив історик.

19 травня 2016 року Верховна Рада в рамках декомунізації перейменувала місто Дніпропетровськ на Дніпро. За відповідну постанову проголосували 247 депутатів.

До 1784 року місто мало назву Новий Кодак, у 1784—1796 і 1802—1926 роках — Катеринослав, у 1796—1802 роках — Новоросійськ, у 1926—2016 роках — Дніпропетровськ.

Для перейменування Дніпропетровської області потрібно вносити зміни до Конституції.

Зараз ви читаєте новину «Історики обговорили можливість перейменування Дніпропетровської області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути