Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2019 12:36

Історик пояснив, де можна знайти інформацію про агентів КДБ

Історик пояснив, де можна знайти інформацію про агентів КДБ
Картотека може зберегтись у Галузевому державному архіві СБУ. Фото: "5 канал"

На початку 90-х республіканське КДБ УРСР почало знищувати документи співробітників.

"Картотеки агентури УРСР, які були не дуже важливими, знищили 1991-го: спалили відповідно до одного з наказів керівників тодішнього СРСР. А ті, які мали важливе оперативне значення, тодішній голова республіканського КДБ Микола Галушко вивіз в Росію. Тому зараз якоїсь агентурної картотеки співробітників КДБ не існує", - повідомив історик, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" у Львові Руслан Забілий, передає "Вголос".

Частковий архів КДБ міг зберегтись у Галузевому державному архіві СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В архівах Німеччини знайшли посвідчення на ім'я президента Путіна

"А це означає, що можна з'ясувати, хто займався агентурною діяльністю відповідно до цих документів. Можна було б відновити частково та встановити агентів радянської мережі, радянських спецслужб за різними напрямами діяльності. Наприклад, тих, котрі допомагали боротися з дисидентами та націоналістами до кінця існування Радянського Союзу. Можна відновити і знайти інформацію про агентів та їхню діяльність щодо поборювання Української греко-католицької церкви й інших релігійних рухів. Також тих, котрі боролися із "впливом Запада" тощо. Загалом спектр дуже широкий. І Галузевий державний архів у цьому контексті є незвіданим ґрунтом із огляду на величезний масив документів", - повідомив він.

Забілий вважає, що повинен існувати інтерес і зацікавлення суспільства до цієї проблематики.

"Бо жодних обмежень ніби й немає. Адже є закон із пакету законів про декомунізацію щодо доступу до архівів колишніх карально-репресивних органів", - каже історик.

Національний архів Латвії почав публікацію картотеки КДБ Латвійської РСР. Усього опубліковано понад 10 тис. відсканованих карток. У них містяться дані про агентів, які працювали у КДБ у 80-х.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив, де можна знайти інформацію про агентів КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути