вівторок, 16 січня 2018 23:13

Історик пояснив, який прапор був у УНР

Історик пояснив, який прапор був у УНР
Офіційно затвердженим прапором УНР був синьо-жовтий Фото: "Історична правда"

У часи Української революції користувалися різноманітними прапорами.

"Невіддільним атрибутом цього процесу стало поняття національних кольорів – поєднання синього і жовтого кольорів. Паралельно з цим використовувалися червоні прапори, трактовані як міжнародні символи революційоного руху, та малинові, з якими пов'язувалися легендарні козацькі традиції", - пише у своєму матеріалі на "Історичній правді" доктор історичних наук Андрій Гречило.

На відкритті першого Українського військового з'їзду 18 травня 1917 р. делегати розгорнули синьо-жовтий прапор з написом "Хай живе національно-територіальна автономія. Депутація з Петрограду".

За юридичними нормами прапори із горизонтальними смугами слід називаюти в порядку від верхньої смуги до нижньої. У газетах, спогадах та художніх творах цього правила не дотримувалися. У газеті "Народна воля" російський прапор названо "синьо-червоно-білим".

"Так, Михайло Грушевський у своїх споминах маніфестацію 1 квітня 1917 р. тричі описує прапори як "синьо-жовті", але тут же подає анекдот про двірника, який побачив маніфестантів з "жовто-блакитними" прапорами. У статті Сергія Єфремова вони вже "блакитно-жовті", а газета "Нова Рада" називає ці прапори "синьо-жовтими". Натомість Дмитро Дорошенко пише про цю ж маніфестацію (в якій також брав участь): "Гордо маяли в повітрі жовто-блакитні прапори (колір – символ нашого блакитного неба і золотої пшениці на полях)". Хоча навряд чи він наводив би таке пояснення кольорів, якщо жовтий колір був би згори", - пише історик.

На різноманітних листівка прапори зображували і жовто-синіми.

"Перший законодавчий акт, який врегулював нарешті порядок кольорів на прапорі як блакитно-жовтий був здійснений 27 січня 1918 р. Тоді Центральна Рада на засіданні під головуванням академіка Грушевського затвердила тимчасовий закон про флот УНР, у якому визначалося:

"...2. Прапором української військової фльоти є полотнище о двох – блакитному і жовтому кольорах. В кряжі блакитного кольору історичний золотий тризубець з білим внутрішнім полем в ньому.

3. Прапором Української торговельної фльоти є полотнище о двох – блакитному і жовтому кольорах"", - вказує Гречило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організатор гуцульського полку морської піхоти не дався у полон більшовикам під Базаром

"Постановою Ради Народних Міністрів про встановлення знака-емблеми на прапорах пароплавів Міністерства Шляхів від 17 березня 1918 р. визначалося, що "майва уявляє з себе український національний синьо-жовтий прапор", - додав учений.

За Гетьманату Павла Скоропадського прапори були синьо-жовті. Таким був і офіційний прапор ЗУНР.

"Гербом Західно-Української Народної Республики є: золотий лев на синiм полi, обернений у свою праву сторону. Державний прапор є синьо-жовтий. Державна печать має довкола гербу напись: Західно-Українська Народна Республика", - йдеться у Тимчасовому основному законі про державну самостійність українських земель бувшої Австро-угорської монархії.

Синьо-жовтим був прапор Генерального Штабу головного отамана Симона Петлюри.

Жовто-блакитний прапор ніколи офіційно не затверджувався.

16 січня 1919 року Директорія УНР оголосила війну Радянській Росії. За тиждень до цього нарком закордонних справ Росії Георгій Чичерін заявив, що військ РСФРР на території України нема.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив, який прапор був у УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути