вівторок, 27 грудня 2016 22:11

Інститут національної памяті оприлюднив результати декомунізації у 2016 році

Інститут національної памяті оприлюднив результати декомунізації у 2016 році

2016 року в Україні згідно з Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки" затверджувалися нові назви для об'єктів топоніміки, в яких немає пропаганди тоталітаризму.

Про це пише сайт Українського інституту національної пам'яті.

Реформа не лише повернула історичні назви багатьом вулицям, містам та селам по всій Україні, але й залучила до масштабного громадського обговорення українське суспільство.

"2016-й став роком декомунізації в Україні. За період дії Закону Україна зробила більше в подоланні спадщини тоталітарного минулого, ніж за весь час незалежності. Зміни, які легко побачити на мапі країни чи окремого населеного пункту, незворотні, вони – необхідний елемент нашої інтеграції до демократичної Європи", — каже Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декомунізація: мумію Котовського поховають на місцевому кладовищі.

В Україні демонтовано 2389 пам'ятників і пам'ятних знаків, з них на честь Леніна – 1320. До цього в Україні було найбільше пам'ятників Леніну, після Росії.

Також верховна рада перейменувала 25 районів та 987 населених пунктів (з них 32 міста).

"Але декомунізація не завершилася. Не лише тому, що залишилися в публічному просторі пам'ятники вождям тоталітарного режиму навіть у столиці й де-не-де ще тривають обговорення щодо нових назв. Найважливіше – повинна продовжуватися робота з донесення інформації про злочини комуністичного тоталітарного режиму та боротьбу із ним українців", - додає В'ятрович.

Він зазначає, що Інститут національної пам'яті продовжить роботу і в наступному році.

Нагадаємо, що недавно у місті Новгород-Сіверський на Чернігівщині демонтували останній в Україні пам'ятник Володимиру Леніну. Він простояв тут 2,5 року після прийняття закону про декомунізацію. Мер міста Олег Бондаренко виставив його на продаж. Оголошення розмістив на порталі OLX.
Зараз ви читаєте новину «Інститут національної памяті оприлюднив результати декомунізації у 2016 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути