пʼятниця, 26 липня 2019 08:21

Їхали півроку - завершились навколосвітні автомобільні перегони

Їхали півроку - завершились навколосвітні автомобільні перегони
Перемогу у "Великих перегонах Нью-Йорк – Париж" 1908-го отримав американський механік Джордж Шустер. Фото: bigpicture.ru

У Парижі 26 липня 1908 року завершилися перші навколосвітні автоперегони. Стартували 12 лютого 1908 року на Таймс-сквер у Нью-Йорку, їх називали "Великі перегони Нью-Йорк – Париж".

Участь беруть шість екіпажів. Франція виставила три – на автомобілях De Dion-Bouton, Motobloc і Sizaire-Naudin, по одному німці – на Protos, італійці – на Brixia-Zust й американці – на Thomas Motor Company.

"Ці перегони нарешті доведуть надійність автомобілів як безпечних і витривалих транспортних засобів для широкого кола споживачів. Їх більше не розглядатимуть лише як об'єкти розваг високого масштабу виключно для багатіїв" - пишуть у газетах про захід.

Водії з Нью-Йорка дісталися тихоокеанського узбережжя США. На пароплаві доплили на Аляску. Далі Беринговою протокою потрапили в Азію, перетнули Сибір і через всю Європу доїхали до Парижа. Поїздка зайняла 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велогонку виграв сажотрус

Німці першими досягли Парижа. Чотирма днями пізніше фінішували американці на Thomas Flyer. Італійці відстали від лідерів на 2 місяці. Але при підведенні підсумків німецька команда була оштрафована на 30 днів за використання поїзда для транспортування машини.

Перемога дісталася американцям - водію Джорджу Шустеру. Водій став зіркою, але продовжував працювати в механіком на автомобільному заводі. Йому дали приз - $1 тис.

Перші у світі велосипедні перегони "Тур де Франс" стартували 19 липня 1903 року за маршрутом Париж - Ліон - Марсель - Тулуза - Бордо - Нант - Париж і тривали 19 днів. Із 60 учасників до фінішу прибуло лише 20.

Зараз ви читаєте новину «Їхали півроку - завершились навколосвітні автомобільні перегони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути