неділя, 18 лютого 2018 04:20

Ідеологічно правильну радянську енциклопедію для українців готували 26 років

Ідеологічно правильну радянську енциклопедію для українців готували 26 років
Перший том "Української радянської енциклопедії". Фото: Вікіпедія

18 лютого 1966 року завершене видання першої Української Радянської Енциклопедії.

Після появи першого тому "Української Загальної Енциклопедії" у Львові в 1930 році з ініціативою створення великої "Української Радянської Енциклопедії" виступив Микола Скрипник. Залучено до співпраці понад 100 фахівців. З запланованих 20 томів підготовані три. Друк першого був передбачений на початок 1933 року, але московська цензура заборонила його як націоналістичний. Радянських ідеологів дратувало також те, що Енциклопедія українознавства містила відомості про заборонені в СРСР теми – про розстріляних діячів культури, про добу УНР тощо. Тому знову виникла потреба запропонувати радянському читачеві альтернативну "ідеологічно правильну" енциклопедію. Проект 20-томної енциклопедії знов виринув на початку 1948 року, але реально почато його здійснювати в 1956 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні видадуть 15-томну "Історію українського народу"

У Києві створили Головну редакцію УРЕ, її очолив поет-академік Микола Бажан, людина енциклопедичних знань. Перші томи побачили світ 1959 року .Проект тривав вісім років. Видання містить 45 тисяч реєстрових слів, у роботі над ним взяли участь понад 5 тисяч авторів. У багатьох матеріалах відчутний вплив комуністичної ідеології. Багато географічних назв подані не за нормами української мови. Усі назви книг цитовані українською, внаслідок чого не можна дізнатися, якою мовою вони написані. У 17 томі дуже скупо потрактовано розділ "Населення", "Мова", "Релігія і церква", тоді як КПУ присвячено 25 сторінок. Немає зовсім розділів про етнографію та українців у світі, непропорційно мало місця приділено історії до Жовтневого перевороту 1917 року, що загалом є характерним для історичних праць радянської доби.

У 1974 почали видавати друге видання "Української Радянської Енциклопедії". І хоча воно складалося лише з 12 томів, але мало 50 тисяч реєстрових слів – більше, ніж у першому виданні. Це стало можливим за рахунок збільшення кількості колонок на сторінці – три замість двох. Друге видання завершили 1985року.

В наступні роки редакція видала "Шевченківський словник", "Звід пам'яток історії та культури України", "Українську літературну енциклопедію", "Географічну енциклопедію України", енциклопедичний довідник "Київ", біографічний довідник "Мистецтво України" тощо. Нині редакція продовжує працювати як Державна наукова установа "Енциклопедичне видавництво".

Зараз ви читаєте новину «Ідеологічно правильну радянську енциклопедію для українців готували 26 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути