пʼятниця, 06 січня 2023 07:05

Хворий Шевченко написав найвідоміший свій вірш

Хворий Шевченко написав найвідоміший свій вірш
31-річний Тарас Шевченко написав "Заповіт" у ніч на Різдво. Через хворобу вирішив, що помре. Фото: https://dilo.net.ua

У селі В'юнище біля Переяслава на Київщині в ніч на 6 січня 1845-го (25 грудня 1845-го за старим стилем) письменник Тарас Шевченко написав вірш "Заповіт".

31-річний Тарас Шевченко брав участь у археологічній експедиції. Через дощ у поета почалось двостороннє запалення легенів. Хвороба погіршувалась і Шевченкові здавалось, що він не виживе. В ніч на Різдво написав "Заповіт". Поет одужав і прожив ще 16 років. Уперше "Заповіт" надрукували у виданні "Новыя стихотворѣнія Пушкина и Шевченки" у Лейпцигу 1859-го. Композитор Микола Лисенко у 1868 році поклав "Заповіт" на музику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заповіт" Шевченка ввійшов у п'ятірку найпопулярніших книг світу

Вірш є закликом до визвольної боротьби українського народу від поневолення Російською імперією. 1941-го члени ОУН зобов'язалися виконувати заповіт Тараса Шевченка і допомагати всім народам, які опинилися під владою Москви.

"Заповіт" Тараса Шевченка став книжкою, що найбільше перекладали з української, та увійшла у п'ятірку книжок світу за кількістю перекладів. Перекладений близько 150 мовами народів світу.

10 березня 1878 року в Женеві видали кишенькового "Кобзаря" Тараса Шевченка. Книжечка мала формат 85х55 мм. В еміграції видання готували не випадково. З 1876 року в Україні діяв Емський указ, що забороняв друк українських книжок та ввезення їх до Російської імперії з-за кордону. "Кобзар" Шевченка також внесли до списку заборонених закордонних видань.

Лише мініатюрний формат дав би змогу провезти його в Україну та поширювати нелегально. Розміри книжечки мали співпадати з розмірами упаковки популярного цигаркового паперу фірми Awadi, що вводило в оману будь-яку перевірку на кордоні.

Зараз ви читаєте новину «Хворий Шевченко написав найвідоміший свій вірш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути