вівторок, 17 березня 2020 08:21

Художник створив сенсацію

Художник створив сенсацію
Вінсент ван Ґоґ смертельно поранив себе. Картина Автопортрет

В Парижі 17 березня 1901-го розпочалась посмертна виставка робіт голландського живописця Вінсента ван Ґоґа. Експресивні картини стали сенсацією у мистецькому світі.

За життя ван Ґоґ виставляв лише декілька робіт в Парижі і Брюсселі, однак не здобув належного визнання. Слава до нього прийшла лише після паризької виставки. Він був визнаний як майстер-постімпресіоніст. У наступні десятиліття слава зростала.

Вінсент ван Ґоґ народився 1853 року у Зюндерті (Нідерланди) у сім'ї пастора Нідерландської реформаторської церкви. Він вирішив стати пастором, але 1878 року провалив іспити в університет Амстердаму. Захопився живописом і в Антверпені став відвідувати класи в Академії мистецтв і приватну школу малювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японська компанія заплатила рекордну ціну за картину із соняшниками

Всі ці роки він пережив кілька особистих драм, сильно бідував і жив за рахунок підтримки батьків або свого брата Тео. Найвідомішими роботами цього періоду є "Їдці картоплі", "Ткач", "Натюрморт з люлькою і капелюхом".

Вінсент приїхав до Парижа, відкрив для себе імпресіоністів. 1888-го все частіше стали проявлятись ознаки душевної хвороби ван Ґоґа і він переїхав на південь Франції. Наступний рік був самим продуктивним у творчості художника. Тут він натхненно працював наступні кілька місяців, створив близько 70 картин. За життя створив близько 800 картин і понад 900 графічних робіт. Продав лише одну роботу. 27 липня 1890 року ван Ґоґ смертельно поранив себе.

Картину Вінсента ван Ґоґа "Ваза з 15 соняшниками" 30 березня 1987 року продано за $40,3 млн японській компанії "Ясуда", що займається страхуванням в Японії.

Зараз ви читаєте новину «Художник створив сенсацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути