середа, 10 березня 2021 16:00

Хто такий Роман Шухевич і чому посол Ізраїля проти присвоєння його імені стадіону

Хто такий Роман Шухевич і чому посол Ізраїля проти присвоєння його імені стадіону
Романа Шухевича безпідставно звинувачують в організації погромів. Фото: "5 канал"

Посол Ізраїля в Україні Джоель Ліон розкритикував рішення Тернопільської міської ради про присвоєння місцевому стадіону імені головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

"Ми рішуче засуджуємо рішення Тернопільської міської ради присвоїти міському стадіону ім'я сумнозвісного Гауптмана SS Schutzmannschaft 201 Романа Шухевича і вимагаємо негайного скасування цього рішення", – написав Ліон у Twitter.

У МЗС України відповіли, що кожен народ і кожна держава самостійно визначає і вшановує своїх героїв.

Gazeta.ua підготувала 10 фактів про Романа Шухевича.

1. Під час навчання у гімназії Роман Шухевич був членом "Пласту". Організовував пластовий гурток "Ясний тризуб" та курінь "Чорноморці". Добре грав у баскетбол, волейбол і футбол. 1923 року на Запорозьких іграх у Львові Шухевич поставив рекорд у бігу з перешкодами на 400 м та у плаванні на 100 м.

2. 1926-го Українська військова організація доручила йому виконати замах на польського шкільного куратора у Львові Станіслава Собінського. Він проводив жорстоку антиукраїнську політику в галузі освіти. 19-річний Роман Шухевич разом із Богданом Підгайним влаштували напад. Постріл здійснив Підгайний, у Шухевича револьвер дав осічку.

3. Протягом 3 років перебував у тюрмі та в польському концтаборі у Березі Картузькій - у сучасній Білорусі. 27 січня 1937 року вийшов за амністією.

4. У Львові заснував рекламну фірму "Фама". Працівниками кооперативу були переважно члени ОУН. Створювали та публікували рекламу українських компаній. Осередки "Фами" були у багатьох містах Галичини й Волині та поза межами тодішньої Польщі.

5. Роман Шухевич у 1938-1939 роках брав участь у боротьбі за незалежність Карпатської України. Організував Генеральний штаб національної оборони Карпатської України. Брав участь у боях з угорцями, які окупували Закарпаття.

6. 1941-го погодився очолити легіон Вермахту "Нахтіґаль". Займався безпекою пересування німецьких частин українською територією, роззброєнням залишків радянських військ, охороною ешелонів з полоненими та боєприпасами. З часом українські військові почали отримувати інформацію про злочини нацистів, про вивезення людей на примусову роботу та боротьбу з партизанами. Старшинські збори батальйону прийняли рішення повернутися додому. 5 грудня 1942 року німці ліквідували батальйон. Групу старшин із 22 людей ув'язнили у Львові. Роман Шухевич та ще кілька старшин змогли втекти.

7. Батальйон "Нахтіґаль" звинувачували у єврейському погромі. Про участь Романа Шухевича говорив керівник громадської ради меморіалу "Яд-Вашем" в Ізраїлі Томі Лапід. Заявив про наявність у нього документів, які підтверджують це. Держкомітет архівів України надіслав 16 грудня 2007 року до Ізраїлю офіційного листа з проханням ознайомити українських фахівців зі збіркою цих документів. Українські історики відвідали Ізраїль, але не знайшли там цих документів. У "Яд-Вашем" заявили, що подібних досьє у них немає. Заяву Лапіда спростували. Сказали, що він не архівний працівник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС відповіли на слова посла Ізраїлю про тернопільський стадіон

8. З вересня 1942-го по лютий 1943-го дружина головного командира УПА Романа Шухевича Наталія переховувала у своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську дівчинку Ірину Райхенберг. Після арешту Наталії Шухевич Роману вдалося переправити дівчинку в сирітський притулок при жіночому греко-католицькому монастирі біля Львова. Там дитина змогла пережити Голокост.

9. У 1943-1950 роках Роман Шухевич очолював Українську повстанську армію. Керував боротьбою проти німецьких та більшовицьких окупантів. 5 березня 1950 року у Білогорщі біля Львова Шухевич загинув у сутичці з НКВД. Спецслужбовці напали на будинок, де Шухевич переховувався. Місце поховання досі не знайшли.

10. 12 жовтня 2007 року президент України Віктор Ющенко за визначний особистий внесок у національно-визвольну боротьбу за свободу і незалежність України та з нагоди 100-річчя від дня народження та 65-ї річниці створення Української повстанської армії посмертно нагородив Романа Шухевича званням Героя України. 2010 року Донецький окружний адміністративний суд скасував нагородження. Цим порушив законодавство про нагороди. 30 квітня 2010 року Романа Шухевича оголосили почесним громадянином міста Тернопіль.

Центральний стадіон у Тернополі назвали на честь борця за незалежність, головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. Депутати міськради Тернополя одноголосно підтримали ініціативу мера міста Сергія Надала з перейменування центрального стадіону Тернополя в Тернопільський міський стадіон ім. Романа Шухевича, повідомляє офіційний сайт установи.

Зараз ви читаєте новину «Хто такий Роман Шухевич і чому посол Ізраїля проти присвоєння його імені стадіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути