четвер, 15 березня 2018 04:21

Христофор Колумб до кінця життя не знав, що відкрив Америку

Христофор Колумб до кінця життя не знав, що відкрив Америку
Христофор Колумб при іспанському королівському дворі. Малюнок: Вікіпедія

15 березня 1493 року мореплавець Христофор Колумб повернувся з першої подорожі до Нового Світу в іспанський порт Палос після семи місяців плавання. Все місто стовпилися на березі ріки Ріо-Тінто. В церкві святого Георгія дзвонили дзвони увесь день. Колумб послав гінця іспанському королю. Незабаром отримав лист подяки і запрошення з'явитися в королівський двір у Барселону.

Христофор Колумб народився в заможній родині в італійській Генуї. Ще підлітком виходив в море. Цікавився морськими шляхами та мапами. Генуезець був переконаний, що досягти Індії можна морським шляхом, прямуючи через Атлантичний океан на захід. За його розрахунками, Східна Азія мала б знаходитись там, де сучасна Америка. Після багаторічних звернень до урядів різних держав, Колумб нарешті отримав кошти для експедиції від іспанського королівського подружжя Фердинанда (1452-1516) та Ізабелли ( 1451-1504). На "безперспективну справу" – відкриття нових морських шляхів та земель важко було набрати екіпаж. Майже усі моряки каравел "Нінья", "Пінта" та "Санта-Марія" були злочинцями і каторжниками. Експедиція видалася набагато довшою, ніж розраховували мореплавці. Декілька разів виснажені члени команди вимагали повернути судна назад, чинили бунт та псували кораблі. 12 жовтня 1492 року моряки побачили землю. Це був невеличкий острів з групи Багамських островів. Колумб назвав його Сан-Сальвадор - "Святий Спаситель". Цей день вважається офіційною датою відкриття Америки. Через місяць Колумб доплив до сучасної Куби, котру він спочатку прийняв за материковий Китай, а пізніше вважав Японією. Колумб дав острову назву Іспаньйола і заснував там невелику колонію з 39 моряків. Мандрівники були впевнені, що досягли Індії, тому тубільців назвали індіанцями, а острови – Вест-Індією. На Кубі плем'я араваків познайомили іспанців із тютюном. Матроси перейняли звичку туземців і привезли насіння тютюну додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Христофор Колумб залякав індіанців місячним затемненням

Це плем'я вважало європейських мореплавців божествами. Віддали їм свої золоті прикраси і розповіли, що край багатий на золотий пісок і самородки. Шістьох туземців моряки викрали і забрали з собою в Іспанію – щоб подарувати королеві. Колумб вибрав новий курс на південний захід і 6 грудня відкрив острів Гаїті. Звідти вирушив у зворотному напрямку.
По прибутті мореплавець багато зусиль доклав в поширення інформації про свій успіх. За кілька днів перед від'їздом до Барселони відправив в дорогу моряків із золотом і кольоровими папугами. Вони проголошували усім про своє тріумфальне повернення і розповідали про нечувані багатства відкритих земель.
Ізабелла Кастильська і Фердинанд Арагонський влаштували Христофору Колумбу урочистий прийом. Йому навіть було дозволено сидіти в їх присутності. Колумб повідомив про відкриття нового шляху до Азії, розповів про найяскравіші події своєї подорожі і описав відкриті ним острови. Показав невідомих до того часу птахів – райських птиць та папуг Ара, опудала тварин, рідкісні лікарські та ароматичні рослини. Подарував монархам індійське золото - пісок, злитки та прикраси. Найбільше зацікавлення в королівського двору викликали "індійці", яких моряк привіз із собою.
За свої відкриття отримав звання великого адмірала, віце-короля і правителя відкритих островів і материка та право на десяту частину прибутків від нових земель. Колумба стали допускати до королівських осіб, а Ізабелла любила вести з ним розмови про відкриті землі. Король слухав розповіді Колумба під час верхових прогулянок у супроводі принца Хуана. Адміралу подарували герб. На ньому поруч із королівськими атрибутами - замком і левом, увійшли також його власні - декілька островів, що омиваються хвилями. До герба підібрали девіз "Для Кастілії та для Леона Новий світ відкрив Колон".

Упродовж 11 років Колумб очолював ще три експедиції до Вест-Індії. Відкрив понад 700 островів, Мексиканську затоку, побував на материковій частині Південної та Центральної Америки. Проте не знайшов багато золота, на яке розраховували його спонсори. Тому провів останні роки життя у злиднях та боротьбі з королем за обіцяні привілеї. 10 травня 1506 року Колумб на сімдесятому році життя помер. Його останніми словами були: "У твої руки, Господи, я вручаю мій дух". Перед смертю заповідав похоронити його на землі Вест-Індії — так він називав Америку. В 1540 році останки Колумба з іспанської Севільї перевезли на острів Ґаїті й перепоховали в Санто-Домінґо.

Зараз ви читаєте новину «Христофор Колумб до кінця життя не знав, що відкрив Америку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути