неділя, 08 квітня 2018 06:40

Храм Гробу Господнього, Гетсиманський сад, гробниця Давида - показали найдавніші фото Єрусалиму
11

У 1867 році всесвітньовідомий французький фотограф Фелікс Бонфіс з родиною переїздить до Лівану. Відкриває там власну фотостудію "Будинок Бонфіс". Вона стає найбагатшою і прибутковою фотостудією на Близькому Сході.

Бонфіс одним з перших зробив знімки Єрусалиму та Храму Гробу Господнього в 1870-роках. Світлини раніших часів невідомі.

На фотографіях Бонфіса ми можемо побачити Гробницю Давида на горі Сіон, Мечеть Омара, Гетсиманський сад, Золоті ворота, Стіну плачу, Храм Св. Іллі, Християнську вулицю в Єрусалимі.

Гробниця Давида, гора Сіон.
Фото: polona.pl
Мечеть Омара
Мечеть Омара
Долина Гінном
Гетсиманський сад

Бонфіс об'їздив усю тодішню територію Османської імперії та зняв безліч історичних пам'яток, панорам міст та портретів місцевих жителів. Його фотографії користувалися великою популярністю по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядали найвідоміші міста світу 100 років тому - добірка фото

6 грудня 2017-го президент США Дональд Трамп наказав перенести посольство своєї країни з Тель-Авіва до Єрусалима. Таким чином визнав місто столицею Ізраїлю.

Унаслідок першої арабо-ізраїльської війни 1947–1949 років Східний Єрусалим відійшов до Йорданії, а західні райони — до Ізраїлю. У шестиденній війні 1967-го ізраїльська армія захопила східну частину міста. Там домінує арабське населення. Палестинці вважають його столицею своєї майбутньої держави. Рада безпеки ООН визнала анексію території неправомірною. Із 1947 року за містом закріплений особливий статус. Жодна держава не визнала Єрусалим ані ізраїльською, ані палестинською столицею. Усі іноземні посольства розташовані у Тель-Авіві.

1989-го США орендували в Єрусалимі на 99 років ділянку під посольство. 1995-го Конгрес вирішив перенести його з Тель-Авіва. Проте кожен наступний президент відтерміновував це, щоб не загострювати ситуацію на Близькому Сході.

Рішення Трампа означає, що він визнає окупацію східної частини Єрусалима. Це суперечить резолюціям Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Зараз ви читаєте новину «Храм Гробу Господнього, Гетсиманський сад, гробниця Давида - показали найдавніші фото Єрусалиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути