Ексклюзиви
вівторок, 03 жовтня 2017 04:20

Холодна війна завершилась об'єднанням Німеччини

Холодна війна завершилась об'єднанням Німеччини
Лідери НДР та ФРН в день об'єднання. Фото: Вікіпедія

3 жовтня 1990 року після 41 року розділення Східна і Західна Німеччини об'єднались в єдину державу. Об'єднана Німеччина отримала повний суверенітет не тільки у внутрішніх, а й у міжнародних справах.

Після Другої світової війни Німеччина була розділена на 12 територій. Дві території відійшли до СРСР і Польщі, 5 територій до США (Бремен і Південна Німеччина), Великої Британії і Франції, і 4 берлінських зони. В 1948 р. зони Великої Британії і США об'єдналися в Бізонію, до яких потім приєдналася Франція (Тризонія), і була проголошена ФРН. У 1949-му на території радянських зон була проголошена НДР. Берлінський анклав оголошено формально під протекторатом США, Великої Британії і Франції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відбудовували Бранденбурзькі ворота - ретро фото 1950-х років

НДР і ФРН вважалися правонаступниками довоєнної Німеччини. Між ФРН і НДР кордон був з особливим режимом. У 1989-му він змінився на полегшений режим, після чого почався інтенсивний відтік німців з НДР до Австрії та ФРН. 12 вересня 1990 року в Москві ФРН, НДР, СРСР, США, Велика Британія і Франція підписали Договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини, який містив рішення з усього комплексу питань об'єднання Німеччини. У Європі не створювалася нова держава, а розширювалася Федеративна Республіка Німеччина, яка існувала з 1949 року. Її зовнішні кордони були проголошені остаточними, що було закріплено у відповідних документах, підписаних ФРН із Польщею та Чехією. Німеччина зобов'язалася не висувати жодних територіальних претензій до інших держав, відмовлялась від виробництва, володіння, розповсюдження ядерної, хімічної та біологічної зброї. Урочисте входження нових земель до ФРН відбулося 3 жовтня1990 року.

Процес об'єднання Німеччини став наслідком загальної кризи соціалістичного ладу, зокрема гострої кризи в СРСР. У результаті об'єднання на території колишньої НДР було створено 5 нових земель (Мекленбург-Передня Померанія, Бранденбург, Саксонія, Саксонія-Ангальт і Тюрингія). Границі земель ФРН не змінилися.

2 грудня 1990 року на перших після 1945 року загальних виборах Бундестагу явну перевагу отримала урядова коаліція ХДС/ХСС і Вільна демократична партія (ВДП), а 17 січня наступного року Гельмут Коль став федеральним канцлером об'єднаної Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Холодна війна завершилась об'єднанням Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути