Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2013 17:26

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

"Ґжеґож Мотика вперто не помічає нових документів"

"Ґжеґож Мотика вперто не помічає нових документів"
Фото: newzz.in.ua

Те, що український переклад відомої книги польського історика Ґжеґожа Мотики "Від волинської різанини до операції "Вісла". Польсько-український конфлікт 1943-1947 рр." нарешті побачив світ є дуже позитивним явищем, адже тепер читачі в Україні матимуть змогу дізнатися про ідеї Мотики з першоджерела. Про це історик Володимир В'ятрович після презентації книги розповів у коментарі, викладеному на YouTube.

На думку В'ятровича, українських читачів з ідеями Мотики доцільніше було б знайомити, починаючи з інших його книг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Акція "Вісла" не була помстою за злочини УПА на Волині" - історик

"Я вважаю, що це не найкраща книга Ґжеґожа Мотики, бо в ній помітні певні зміщення в правий бік і політизація, - розповів історик. - Мене бентежить постійне використання щодо польських акцій терміну "відплатні", що є абсолютно некоректні і, очевидно, нічого не пояснює. Мене бентежить, що багато з тих речей, які в попередніх книгах були гіпотезами, в цій книзі вже представлено як доконані факти. Мова йде про напад на село Паросля як ніби-то першу антипольську акцію, про конкретний наказ на знищення поляків. В цій книзі будується концепція, що ніби-то польський фронт був головним для УПА і ставилося за мету знищення польського населення".

За словами В'ятровича, польські історики не враховують на нові джерела, які раніше були недоступними:

"Мене бентежить, що Ґжеґож Мотика вперто не помічає нових документів, які з'явилися після відкриття українських архівів. Серед них - десятки, які розповідають про знищення українських сіл на Холмщині. Мотика досі продовжує говорити, що це є лише міфом. Мене бентежить, що Ґжеґож Мотика досі говорить про ніби-то існування наказу про знищення УПА всього польського населення. При цьому посилається на витяг з протоколу допиту Юрія Семещука. Я довів, що цей витяг є фальшивкою КДБ, яка зроблена в 1965 році. І, на жаль, жодної ревізії своїх поглядів Ґжеґож Мотика не проводить".

Зараз ви читаєте новину «"Ґжеґож Мотика вперто не помічає нових документів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути