понеділок, 23 квітня 2012 11:32

Бруд на книгах показав звички людей у середньовіччі

Бруд на книгах показав звички людей у середньовіччі
Джерело: bbc.co.uk

Звички читачів, що жили в Європі в середньовіччя, стали відомі після вивчення бруду на сторінках релігійних книг того часу.

Дослідження провели вчені з Сент-Ендрюського університету. Керівник групи дослідників - доктор Кетрін Руді зі Школи історії мистецтв університету - вирішила вивчити найбільш забруднені сторінки книг, оскільки, на її думку, саме їх найчастіше читали люди.

Вона застосувала спеціальний прилад - денситометр, який вимірює ступінь затемнення сторінок, визначивши таким чином найбільш популярні.

За словами дослідників, читачі книг в середні віки багато в чому мали ті ж звички й страхи, що й сучасні люди. Вони боялися хвороб, були егоїстичними і частенько засинали під час читання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давню Біблію знайшли в селі

В ході дослідження з'ясувалося, що найбільш забрудненими сторінками в європейських релігійних книгах є ті, на яких містився текст молитви святому мученику Себастьяну.

Згідно життєпису святого, він був спочатку розстріляний з луків, а потім забитий до смерті камінням. За словами Руді, його рани виглядали як симптоми бубонної чуми. Тому люди обрали його як захисника від цієї хвороби, яка спустошила Європу в середньовіччі.

Відповідно, на її думку, страх перед хворобою був характерний для більшості читачів.

Крім того, вона звернула увагу на те, що сторінки з молитвами за своє здоров'я були більш популярні, ніж ті, в яких згадувалися інші люди.

Дослідники також з'ясували, що люди не дуже старанно молилися ночами.

У тій частині молитовників, де знаходилися молитви, які виголошувалися в ранні ранкові години, зазвичай найбільш забрудненими були тільки перші сторінки. Вчені вважають, що люди просто засинали під час читання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавніші тексти Біблії знайшли пастухи

За словами доктора Руді, "релігія в середні віки була невіддільною від охорони здоров'я, планування, спілкування".

Релігійні книги були дуже популярні, особливо, серед заможних людей. За кілька десятків років до винаходу друкарства, книга могла коштувати як будинок.

"Книги, які були справжнім скарбом, читали по кілька разів на день, під час молитов, і аналізуючи ступінь забруднення сторінок ми можемо багато чого довідатися про звички та вподобання їх власників", - сказала вона.

Зараз ви читаєте новину «Бруд на книгах показав звички людей у середньовіччі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути