субота, 05 січня 2019 08:20

Головну реліквію угорського народу зберігали в США

Головну реліквію угорського народу зберігали в США
Корона Святого Іштвана і скіпетр. Фото: dikwa.livejournal.com

Державний секретар США Сайрус Венс з американською делегацією 5 січня 1978 року привіз корону Святого Іштвана – першого християнського короля Угорщини в Будапешт. Після Другої світової 33 роки угорську святиню зберігали у США.

Корона Святого Іштвана зроблена із золота і прикрашена19 зображеннями святих, покритими емаллю, дорогоцінним камінням, перлами, альмандинами. Корону поклав на голову у 1000 році першому християнському королю Угорщини Іштвану Папа Римський. Іштван I Святий (969-1038) розділив Угорщину на округи, організував її як централізовану державу на наступні 900 років. Корона вважається однією з головних національних реліквій угорського народу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графиню-вбивцю замурували в замку

55 власників корони її губили, викрадали, оплачували нею борги, її використовували як заставу. При нападі ворогів ховали її в найнесподіваніших місцях: в орлине гніздо, у подушку, бочку, закопували у землі. У різний час корону зберігали у Братиславі, Відні, Мукачево, Празі, Румунії.

Востаннє коронували імператора Австрії Карла IV у Буді 1916 року. Там вона і залишалася аж до кінця Другої світової війни 1944 року. Фашисти спішно вивозять з країни угорські цінності. Нацистський лідер Угорщини Ференц Салаші формує вагони із коштовностями, награбованими у євреїв з будапештського гетто. Крім золота у потязі - корона Іштвана.

Але до автрійського Зальцбургу потяг не доїжджає. Солдати американської армії перехоплюють. Американцям дістається 24 вагона з цінностями на загальну суму 200 мільйонів доларів. Скарби переправляють на військово-повітряну базу Форт Нокс. В кованій скрині – загорнута в ганчірку Священна Корона.

Після війни американці і угорці 20 років домовляються про повернення Корони Іштвана. 1978 року Корону завозять в національний музей. Охороняють скарб урядова гвардія та збройна охорона музею. У 2000 році Державна рада Угорщини оголосила корону Іштвана I державним символом незалежно від форми правління у країні.

Графиню Елізабет Баторі 2 січня 1611 року засудили до смертної кари в Королівстві Угорщина. Вона вбивала і катувала молодих дівчат. Слуг стратили, а її саму замість смерті замурували в одну з кімнат Чахтицького замку.

Зараз ви читаєте новину «Головну реліквію угорського народу зберігали в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути