середа, 09 жовтня 2013 18:48

Годинник, який зупинився у ніч катастрофи "Титаніка"

Автор: Фото: omyworld.ru
  Годинник Карла Айспланда
Годинник Карла Айспланда

Історія катастрофи пасажирського лайнера "Титанік" складається з безлічі особистих трагедій, розбитих мрій та скалічених доль її пасажирів.

Днями у Києві відкрилася виставка "Титанік". Корабель мрій", яка відтворює атмосферу, що панувала на кораблі. Співвласник експозиції історик Клаус-Горан Веттерхольм розповів про найбільш цікаві речі, представлені на виставці.

Серед унікальних експонатів Веттерхольм показує годинник Waltham American, який належав голові сім'ї Аспланд Карлу. Він зупинився в ніч на 15 квітня 1912 року, коли "Титанік" наштовхнувся на айсберг.

"Німецькомовна родина складалася з семи осіб - Карла і Сельми Аспландів, їхньої 5-річної дочки Ліліан та чотирьох синів. Коли в паніці почалася евакуація пасажирів, вони домовилися,що за жодних умов не розлучатимуться. Однак перешкодою став мовний бар'єр. Аспланди не знали англійської, в той час як їхню німецьку матроси й офіцери не розуміли. Моряки раптово вихопили з натовпу Лілан та її найменшого брата, посадивши у шлюпку. Батьків і трьох братів розбурхана юрба відтіснила", - повідав Веттерхольм.

Батьки опинилися перед жахливим вибором.

Автор: Фото: fshoke.com
  Фелікс Аспланд, Сельма і Карл Айспланди, Лілан Айспланд
Фелікс Аспланд, Сельма і Карл Айспланди, Лілан Айспланд

"Діти у шлюпці почали кричати матері, щоб вона кидала решту дітей і стрибала до них. Сельма вперто чіплялася за перила, та неочікувано якийсь офіцер зіштовхнув її у шлюпку. Якийсь чоловік у шлюпці вдарив її по голові та закрив рота, щоб не кричала. Чоловік з синами кинулися до протилежного борту в пошуках вільних місць, однак врятуватися їм так і не вдалося".

До слова, Ліліан Гертруда Аспланд померла у 2006 року у віці 99 року, будучи останньою американкою із врятованих жертв "Титаніка". Її колекція була продана з аукціону в 2008 році. У числі предметів - квиток на "Титанік" пасажира третього класу, який пішов з аукціону за 64 тисячі доларів.

Автор: Фото: fshoke.com
  Квиток Ліліан Аспланд
Квиток Ліліан Аспланд

Зараз ви читаєте новину «Годинник, який зупинився у ніч катастрофи "Титаніка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути