Ексклюзиви
пʼятниця, 04 жовтня 2013 18:02

До Києва "припливли" речі з "Титаніка"
21

Саме таким трапом заходили пасажири на "Титанік". Це єдине місце, де відвідувачам виставки дозволено фотографувати
Фото: Фото: Сергій Старостенко
"У першій залі, як "Мона Ліза", домінує велике фото лейтенанта Вільяма Мердока, що був відповідальним на містку спостереження в ніч, коли "Титанік" налетів на айсберг. Поруч ви бачите його підзорну трубу, - повідомив Веттерхольм. - У багатьох фільмах про катастрофу його персонажа показують не завжди адекватним. Тоді як саме Мердок врятував чимало жертв. Він керував евакуацією пасажирів з правого борту. Він відмовився від правила саджати у шлюпки лише жінок і дітей. Якщо таких не була, а у шлюпці лишалися вільні місця, то брав і чоловіків. 80% чоловіків, якіі врятувалися з потопаючого корабля зобов'язані своїм життям саме Мердоку"
Підзорна труба лейтенанта Мердока

6 жовтня на НСК "Олімпійський" у Києві розпочне роботу виставка "Титанік. Корабель мрії" про легендарне судно, яке потонуло у квітні 1912 року у водах Атлантики. Понад 200 предметів з виставки вже побачили 1,5 мільйонів людей в усьому світі.

"Титанік" називали судном, яке не тоне. І ми бачимо, що історія цього корабля оживає знову і знову в інтересі, який проявляють до нього. Важливо, що ми розповідаємо людську трагедію, а не просто технічну історію корабля. Ви зможете побачити оригінальні речі, які були на борту "Титаніка", зможете відчути себе справжнім пасажиром й історія знову оживе", - розповів Клаус-Горан Веттерхольм, історик і співвласник представленої колекції.

Речі із затонулого корабля Веттерхольм збирає з 1960 року, приятилює із нащадками багатьох тих, хто вижив у катастрофі. Спускався до "Титаніка" чотири рази. Він переконує, що родичі тих, хто вцілів після катастрофи, дуже зичливо й емоційно сприймають його роботу.

Луїс Ферро, директор компанії Muselia, яка є власником експозиції і яка свого часу виявила уламки "Титаніка", запевнив, що виставка не є звичайним представленням предметів. За його словами, це є виставка переживань. Завдяки звуковим ефектам і відтворенню голосів пасажирів відвідувачі з головою можуть поринути в атмосферу, яка панувала на борту корабля.

Він також додав, що назва виставки - "Корабель мрії" - не є випадковою. Адже відомо, що більшість пасажирів та членів екіпажу плили з Британії до Нью-Йорка, маючи свої наді, бажання та плани. Проте більшість таких мрій були зруйновані.

Спершу відвідувачі мають пройти на борт корабля спеціальним містком, саме так, як сідали на корабель і 101 рік тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SOS міжнародним сигналом лиха став 105 років тому

"У першій залі, як "Мона Ліза", домінує велике фото лейтенанта Вільяма Мердока, що був відповідальним на містку спостереження в ніч, коли "Титанік" наштовхнувся на айсберг. Поруч ви бачите його підзорну трубу, - повідомив Веттерхольм. - У багатьох фільмах про катастрофу його персонажа показують не завжди адекватним. Тоді як саме Мердок врятував чимало жертв. Він керував евакуацією пасажирів з правого борту, відмовився від правила садовити у шлюпки лише жінок і дітей. Якщо таких не була, а у шлюпці лишалися вільні місця, то брав і чоловіків. 80% чоловіків, які врятувалися з потопаючого корабля, зобов'язані своїм життям саме Мердоку".

Далі екскурсія веде у каюту третього класу, де у тісній кімнаті розташовані двоповерхові ліжка та умивальник.

Розкішний коридор з кришталевими люстрами веде до кімнат першого і другого класу. Завершають екскурсію "технічні зали". Там, зокрема представлена імітація айсберга - єдиний експонат, до якого можна доторкнутися.

Листівки і фото, посуд і прикраси, меблі та люстри, книги та робочі інструменти - це лише дещиця того, що представлено на виставці.

Єдиним предметом, піднятим безпосередньо з морського дна, є вугілля, що зберігалося у корабельній котельні №1. Решта речей - це майно врятованих пасажирів, імітація інтер'єру або речі з корабля-близнюка "Титаніка" - "Олімпіка". Зокрема, представлені посуд, вікна та меблі з "Олімпіка".

Найбільшу увагу викликає оригінальний ланцюжок з алмазом, який належав пасажирці першого класу Кейт Філліпс. Саме він надихнув Джеймса Камерона на створення відомого фільму. Справжньою є й історія прикраси, й історія самої Кейт. Однак, у стрічці режисер зробив алмаз більшим і виразнішим, назвавши його "Серцем океану".

"Ми бачимо, що техніка не є головним, що цікавить людей. Надія та емоції завжди переважають. Це ми бачиом і на виставці", - підсумував Олег Герасименко, керівник компанії-партнера з організації виставки у Києві.

У столиці експозиція перебуватиме до 16 березня, працюватиме до 20 години щоденно.

Зараз ви читаєте новину «До Києва "припливли" речі з "Титаніка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути