Ексклюзиви
середа, 29 листопада 2017 11:45

Герой СРСР став індіанським вождем

Герой СРСР став індіанським вождем
Іван Даценко Перебрався до Канади й одружився з жінкою з племені. Фото: 1mim

29 листопада 1918-го у селі Чернечий Яр Диканського району Полтавської області народився Іван Даценко. Він став відомим вождем племені індіанців.

Даценко служив у авіації. Був бомбардувальником дальньої дії в часи Другої світової. За порятунок екіпажу літака, в якого влучила бомба отримав звання Героя Радянського Союзу. В офіційних джерелах повідомлялося, що Даценко помер.

На честь героя хотіли перейменувати його рідне село, але надійшов наказ зупинити вшановування пам'яті Даценка.

Виявилося, що у повітряному бою під Львовом він потрапив до німецького полону. 1945-го він утік та потрапив до американської зони окупації Німеччини. За Потсдамською угодою всіх полонених союзники повинні були повернути Радянському Союзу. Але Даценко якимось чином утік до Канади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополита Василя Липківського розстріляли у 73 роки

Там працював на околиці Монреаля на різ­них роботах. В одному з індіанських племен ірокезів йому сподобалась дівчина. Їхнє кохання було взаємним і чоловік звернувся до вождя племені з проханням одружитися. Той погодився з умовою, що Даценко стане членом племені, а після його смерті - вождем. У старого вождя синів не було.

Індіанці дали Даценку ім'я Пронизую­чий Вогонь. У резервації з ним бачився радянський артист Махмуд Есамбаєв. Вождь частував його горілкою та галушками.

Для підтвердження інформації фотографії Івана Даценка та Пронизую­чого Вогню надіслали до Московського інституту судово-медичної експертизи. Там встановили, що це одна особа.

28 листопада 1970 вбили українську художницю Аллу Горську. Вранці поїхала до Василькова у будинок свого свекора забрати швейну машинку. Додому вона не повернулася.

Зараз ви читаєте новину «Герой СРСР став індіанським вождем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути