середа, 21 лютого 2018 11:00

Генерала Григоренка тримали у психлікарні

Генерала Григоренка тримали у психлікарні
Дисидент Петро Григоренко помер 21 лютого 1987-го року. Перед смертю його позбавили радянського громадянства. Фото: zurnalist.io.ua

21 лютого 1987-го року помер радянський генерал-майор, правозахисник та дисидент Петро Григоренко.

За дисидентську діяльність 7 травня 1969 року Григоренка заарештували. Йому поставили діагноз "психічне захворювання у формі патологічного (параноїдального) розвитку особи з наявністю ідей реформаторства" та ізолювали у психлікарні.

Його випустили через 5 років під тиском міжнародної кампанії протестів. Генерал став співзасновником Московської та Української Гельсинських груп, забезпечував зв'язок українських правозахисників із Заходом. Виступав на захист пригноблених націй СРСР.

У 1977 році загострилися хвороби Григоренка, отримані на фронті Другої світової війни та у психлікарнях. Для невідкладної хірургічної операції Радянський уряд дозволив йому з дружиною виїхати до США для невідкладної хірургічної операції. Щойно Григоренко виїхав, як Верховна Рада СРСР позбавила його радянського громадянства. Сполучені Штати надали йому політичний притулок.

Григоренко долучився до громадського життя у США. Читав лекції з прав людини, брав участь у міжнародних форумах. Мав особисті зустрічі з президентами США Джеймсом Картером і Рональдом Рейганом, прем'єр-міністром Великої Британії Маргарет Тетчер. Публікувався у ЗМІ. У США Григоренко написав мемуари "У підпіллі можна зустріти лише щурів" про свою дисидентську діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 років тому заснували Українську гельсінську групу

Генерал попросив фахівців Американської психіатричної асоціації обстежити його. Лікарі не виявили жодних ознак психічної хвороби

Поховали Петра Григоренка на українському цвинтарі Святого Андрія у Саут-Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі, США. Посмертно президент СРСР Михайло Горбачов повернув Григоренкові радянське громадянство.

16 жовтня 1907 року у селі Борисівка Запорізької області народився Петро Григоренко. Тоді він ще не знав, які подарунки приготувала для нього доля. Петрові Григоренку довелося пізнати і злети і падіння, однак він ніколи не втрачав силу духу. Петро Григоренко – особа планетарного масштабу. Він підносить престиж України на міжнародний рівень. Не розуміють, не хочуть сприймати цього хіба ті люди, які зацікавлені тримати Україну на провінційному рівні.

Зараз ви читаєте новину «Генерала Григоренка тримали у психлікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути