пʼятниця, 16 січня 2015 19:28

"Енігма", бортовий журнал та чорнильниця Гітлера - топ-10 найдорожчих артефактів Другої світової війни
10

 Винищувач Hawker Hurricane. Вартість: $ 2,1 млн - $ 2,6 млн. Оснащенний 12 кулеметами, літак належав Канадським королівським ВПС і патрулював Східне узбережжя, де спостерігалася активність ворожих підводних човнів. Зараз Hawker Hurricane повністю в робочому стані, і як бонус до нього додається дозвіл на польоти.
Фото: www.forbes.ru
Бойові нагороди Едварда Кенни. Вартість: $ 990 000. У 2011 році з молотка пішов комплект медалей та орденів рядового Едварда Кенни - австралійця за походженням. Покупець зберігав інкогніто, проте всім, хто стежив за торгами, було очевидно, що він заволодіти  прагне в першу чергу Хрестом Вікторії - найпрестижнішою військовою нагородою Великобританії, яка вручається за видатний героїзм, проявлений на полі бою. На аукціонах Хрест Вікторії зустрічається дуже рідко: зазвичай його або зберігають як сімейну реліквію, або передають у музей. Однак нащадки Едварда Кенни розпорядилися спадщиною інакше. Свій Хрест Вікторії Кенна отримав за те, що в травні 1945 року в Папуа - Новій Гвінеї під ураганним вогнем самотужки напав на ворожий бункер і знищив японських кулеметників.
Письмове приладдя Гітлера. Вартість: $ 423 000. Великий інтерес в середовищі колекціонерів викликало письмове приладдя фюрера, виставлене на продаж аукціонним будинком Alexander Autographs. Лот складався з масивної бронзової підставки, прикрашеної гербом Третього рейху, двох чорнильниць і прес-пап'є. Артефакт був вивезений лейтенантом американської армії Джеком Макконен з резиденції Гітлера після закінчення війни. Багато років по тому чоловік побачив по телевізору документальні кадри підписання Мюнхенської угоди 1938 року про поділ Чехословаччини. У записі Макконен побачив свій військовий трофей. Лише тоді ветеран зрозумів, що в руках у нього виявився дуже дорогий предмет.
Листи Анни Франк. Вартість: $ 328 000 ($ 165 000 без урахування інфляції). Хоча кількість жертв гітлерівського режиму обчислюється мільйонами, символом їх страждань традиційно служить фігура Анни Франк: доля окремо взятої дитини втілила в собі трагедію всього людства. Сьогодні здається блюзнірською навіть думка про те, що предмети, пов'язані з особою дівчинки, можуть бути залучені в товарно-грошові відносини. Проте в 1988 році на продаж виставили два листи і листівку, відправлену сестрами Франк своїм американським подружкам під час війни. Піднявся неабиякий ажіотаж: в торгах брала участь актриса Вупі Голдберг - правда, володаркою заповітних листів вона так і не стала. Покупець побажав залишитися неназваним; цінний лот він подарував Центру Симона Візенталя.
Шифрувальна машину «Енігма». Вартість: $ 208 137 (£ 133 250). Перші зразки шифрувальної машини «Енігма» з'явилися у продажу в 1920-х роках, але широко використовувати у військових потребах цей апарат почали вже в ході Другої світової війни. Значна частина випущених до того часу машин перебувала в розпорядженні Третього рейху. Хоча ймовірність зламати код дорівнювала більше 150 000 000 000 000 000 000 до одного, британські дешифрувальники все ж знайшли підхід до цього оплоту секретності. Після падіння гітлерівського режиму солдати армій-переможців стали масово вивозити «Енігми» з Німеччини.

Військовий антикваріат завжди користувався попитом серед колекціонерів. Артефакти Другої світової війни в цьому сенсі найбільш наочний приклад.

Нагороди, зброя, особисті речі та документи відомих особистостей - все це продається і купується на різних аукціонах. Сьогодні ми пропонуємо вам 10 найдорожчих аукціонних лотів, які мають безпосереднє відношення до подій 1939-1945 років.

Зараз ви читаєте новину «"Енігма", бортовий журнал та чорнильниця Гітлера - топ-10 найдорожчих артефактів Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути