середа, 13 червня 2012 11:52

Екземпляр Конституції США, який належав Вашингтону, продадуть

Екземпляр Конституції США, який належав Вашингтону, продадуть
У спеціальне видання був включений проект "Білля про права". Фото: itar-tass.com

Унікальний екземпляр Конституції США 1789 року, що належав першому президентові країни Джорджу Вашингтону, буде виставлений на продаж у Нью-Йорку аукціонним домом Christie's.

Напередодні торгів, запланованих на 22 червня, він був представлений у вівторок журналістам в американській столиці. Організатори аукціону сподіваються, що раритет піде з молотка за 2-3 млн доларів.

Разом з текстом Конституції в спеціальне видання 223-річної давності був включений проект "Білля про права" - 10 перших поправок до основного закону країни, що закріпили ключові права і свободи людини і громадянина. На полях невеликої книги в потертій палітурці є власноручні нотатки та особистий підпис Вашингтона, який підкреслював олівцем положення документа, що безпосередньо належали до президентських обов'язків.

Видання Конституції та проекту "Білля про права" з'явилося в перший рік перебування Вашингтона на посаді глави нової держави. Всього з-під друкарського верстата вийшло три таких книги - дві інші належали ще одному батькові-засновнику США Томасу Джефферсону і першому голові Верховного суду Джону Джею.

Екземпляр, який тримав Вашингтон, зберігався в бібліотеці його маєтку Маунт-Вернон в штаті Вірджинія до 1876 року, а потім був проданий родичами першого президента разом з його іншими особистими речами. Після цього він не раз переходив з рук в руки поки в 1964 році не опинився у власності багатого американського бізнесмена і колекціонера Річарда Дітріха. Тепер фонд, створений на його кошти, виставляє Конституцію на аукціон.

Провідний спеціаліст Christie's Кріс Кувер, демонструючи книгу журналістам, повідомив, що вона знаходиться у відмінному стані завдяки високоякісному папері і дбайливому поводженню з нею попередніх власників. У свою чергу начальник відділу рідкісних книг і рукописів аукціонного будинку Томас Леки порівняв її з такими цінностями, які також виставлялися на продаж, як перші видання п'єс Шекспіра.

Останнім часом в США спостерігається підвищений інтерес приватних колекціонерів до старовинних документів, рукописів, листів і рідкісних книг, що мають якийсь стосунок до національної історії.

Три роки тому на аукціоні Christie's за 3,4 млн доларів був проданий рукописний текст промови 16-го президента країни Авраама Лінкольна, з якою він виступив у 1864 році на галявині Білого дому через два дні після переобрання на другий термін. "Переможна промова" Лінкольна увійшла в американську історію, оскільки була виголошена незадовго до закінчення Громадянської війни (1861-1865).

Зараз ви читаєте новину «Екземпляр Конституції США, який належав Вашингтону, продадуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути