вівторок, 28 липня 2020 09:00

Єдиний син Володимира Винниченка помер немовлям

Єдиний син Володимира Винниченка помер немовлям
Винниченко заводив романи з багатьма жінками. Фото: ukrlit.net

28 липня 1880 року у Кропивницькому народився український політичний та громадський діяч, прозаїк, драматург і художник Володимир Винниченко.

Він був членом Української соціал-демократичної робітничої партії, що була нелегальною в Російській імперії. Винниченка арештували, але йому вдалося втекти за кордон.

Письменник вважав, що заводити романи можна будь з ким. Але заводити родину можна лише з обраницею. Шукаючи дружину, він починав романи, випробовував коханок і спостерігав за ними. Підтримував стосунки з кількома одночасно. Потім використовував цей досвід у творах.

1907 року в Женеві Винниченко знайомиться з Люсею Гольдмерштейн. У них починається роман. З нею Володимир Винниченко через кілька місяців їде на Капрі. Проводять там весну і літо. На острові відпочивають і і працюють багато вихідців з Російської імперії. Письменник Максим Горький засуджував роман Винниченка.

Коханка вагітніє. Винниченко проти народження дитини. Переконаний, його сина або доньку має народити жінка-обраниця, яку він дійсно кохатиме. Впадає у депресію і їде до Парижа. Позбутися плоду лікарі вже не можуть. 24 жовтня 1908 року на Капрі Люся Гольдмерштейн народжує сина і називає Володимиром.

Письменник висилає гроші, а потім пропонує всиновити дитину. Жінку це ображає, відмовляє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видадуть 317 любовних листів Домонтовича до дружини Зерова

"Я мав багато важких переживань, які знов довели мою нервову систему до поганого стану. Оце недавно в мене помер син при тяжких обставинах. Це вкрай зіпсувало мої нерви. Почуваю себе дуже погано", - писав у січні 1909-го Володимир Винниченко підприємцю і меценату Євгену Чикаленку.

Мати звинувачує у смерті дитини коханця. Погрожує помститися, в одному із листів пише про самогубство.

"Я приймаю виклик твій і нітрошки не сумніваюсь в тому, що ти можеш пристрілити мене, можеш підняти процес і всіма правдами й неправдами доводити, що я повинен у смерти нашої дитини. Можеш видати мене російському уряду чи звернутись до преси. Але ніякого роду помсти я не боюсь, Люсю", - відповідає він їй.

Наступного року Володимир Винниченко у Італії на відпочинку знайомиться із на 6 років молодшою студенткою медичного факультету Розалією Лівшиць. Вона походить з багатої єврейської сім'ї з Орла в Росії. Між ними зав'язується роман. 1926-го розписуються і живуть до смерті Володимира Винниченка 1951 року.

13 травня 1933 року український поет та публіцист Микола Хвильовий на 40-му році життя застрелився у власному кабінеті. Напередодні разом з письменником Аркадієм Любченком побував на Полтавщині, де на власні очі бачив трагедію Голодомору. З цієї подорожі повернувся фізично й морально розбитим.

Зараз ви читаєте новину «Єдиний син Володимира Винниченка помер немовлям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути