середа, 25 жовтня 2017 04:20

Двотижневі переговори між Кеннеді і Хрущовим вирішили Карибську кризу

Двотижневі переговори між Кеннеді і Хрущовим вирішили Карибську кризу
Микита Хрущов і Джон Кеннеді. Фото: Вікіпедія

25 жовтня 1962 року радянський лідер Микита Хрущов у посланні до американського президента Джона Кеннеді погодився вивести з Куби ядерні ракети в обмін на відмову США від наміру здійснити військову інтервенцію на острів.

1 травня 1961 року Фідель Кастро оголосив про соціалістичний характер кубинської революції. Тоді почалась тісна економічна і військова співпраця Куби з СРСР та розміщення радянських ядерних ракет на острові. Це призвело до Карибської кризи 1962 року. Криза поставила Радянський Союз і США на межу виникнення ядерної війни. Приводом до загострення стосунків між двома державами стало виявлення американським розвідувальним літаком U-2 доказів розміщення на Кубі радянських ракет середньої дальності, здатних нести ядерні боєзаряди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США розсекретили випадок помилкового наказу ядерної атаки на СРСР

Напруга між СРСР і США зросла після того, як у квітні 1961 року зазнав невдачі десант із кубинських емігрантів, підготовлених в США. Їхня ціль була повалити уряд Фіделя Кастро. Оскільки мета десанту досягнута не була, Кастро остерігався, що США здійснять ще одну спробу інтервенції і звернувся до Радянського Союзу по військову допомогу. Наступного року на Кубу прибуло більше 20 тисяч радянських військовослужбовців.

Радянський лідер Микита Хрущов скористався запрошенням Кастро і вирішив розмістити ядерні ракети поблизу кордонів США, аналогічно тому, як американські ракети розміщувались на військових базах біля радянських кордонів - в Італії і Туреччині. На Кубі було розгорнуто всю наявну зброю, включно з ядерною. Через два дні після отримання знімків з літака-шпигуна і їх розшифрування, президент США Джон Кеннеді оголосив морську блокаду Куби. Війська НАТО і країн Варшавського договору були переведені в стан постійної готовності.

Двотижневі переговори між США і СРСР, присвячені вирішенню Карибської кризи, дозволили ліквідувати загрозу ядерної війни, до котрої людство підійшло як ніколи близько: СРСР зобов'язався забрати всі ракети з Куби і допустити туди інспекторів ООН. США - ліквідувати у піврічний термін свої ракети в Туреччині і не здійснювати спроб перевороту на Кубі.

Зараз ви читаєте новину «Двотижневі переговори між Кеннеді і Хрущовим вирішили Карибську кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути