понеділок, 09 вересня 2013 13:27

Двотисячолітній светр знайшли в льодовиках Норвегії

Автор: Фото: vesti.ru
 
Нещодавно в Норвегії талий сніг оголив вовняну туніку, яку, ймовірно, носив мисливець на оленів. Знахідці близько 1700 років. Предмет одягу,що  здатний пролити світло на життя людей залізного століття, був виявлені в 2011 році, але тільки недавно був пильно досліджений науковцями. Власне, до збільшення числа археологічних відкриттів в регіонах, які колись були вкриті великими крижаними щитами, призводить глобальне потепління.

Вовняна туніка була створена між 230 і 390 роками нашої ери. Такий светр ймовірно вважався досить стильним предметом гардеробу свого часу. Також встановлено, що светр призначався для дорослого стрункого чоловіка зростом приблизно 175 сантиметрів. Також, на думку дослідників, спочатку виріб було замислено як безрукавку, але потім його було модифіковано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На початку 20 століття ажурні панчохи носили навіть покоївки

Професор Йоргенсен вважає знахідку дуже рідкісною, тому що кількість одягу, що збереглася від початку першого тисячоліття нашої ери в Європі, можна порахувати на пальцях однієї руки.

У туніки відсутні ґудзики або кріплення на вирізі горловини, тобто її просто надягали через голову, як светр. Виготовлена ??вона з допомогою саржевого плетіння, що, очевидно, буломодним у ті часи.

Автор: Фото: vesti.ru
 
Туніку носив хтось з жителів мисливського району льодовика Лендбреен, що спочиває на позначці 6560 метрів над рівнем моря. Для її виготовлення було використано два види вовни: вовна дорослої вівці і м'яка шерсть молодого ягняти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середньовічна білизна робить переворот в історії моди

На думку вчених, не залишається жодних  сумнівів, що шерсть ретельно підбирали для тканини і було взято до уваги як якість вовни, так і забарвлення.

Схожа туніка була виявлена ??більше 150 років тому в болоті недалеко від Торсберга в північній частині Німеччини. Імовірно, ця знахідка колись належала військовому, так як біля неї було виявлено зброю. "Подібність між двома туніками дуже цікава, - вважає професор Йоргенсен. - Вони виконані в схожому стилі, тому, можливо, є підстави думати про моду, актуальну для багатьох місць".

Зараз ви читаєте новину «Двотисячолітній светр знайшли в льодовиках Норвегії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути