пʼятниця, 01 червня 2018 12:03

Двох українських воєначальників поховали у Криму

Двох українських воєначальників поховали у Криму
Монастир в ущелині, яка веде від Бахчисарая до Чуфут-кале. Там могли поховати гетьманів. Фото: Facebook

Під Бахчисараєм у Криму на переправі через ріку Альма 31 травня 1628 року в бою з буджацькими й турецькими військами загинули гетьман Війська Запорозького Михайло Дорошенко й колишній гетьман Оліфер Голуб. Вони були сподвижниками гетьмана Петра Сагайдачного.

Походом армії на Бахчисарай запорожці хотіли підтримати кримського хана Мегмеда Ґірея. Він повстав проти влади Османів над Кримом. Акція була наслідком Карайтебенського договору 1625 року між Військом Запорозьким і Кримським ханством, пише Сергій Коваленко у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не діставали гармати і тонули човни - як пройшов останній бій на Чортомлику

Османський уряд спробував посварити запорожців з кримськими татарами. Мегмед для примирення з Османами організував похід своїх військ в Україну восени 1626 року. Але його молодший брат калґа Шагін Ґірей попередив запорожців і в жовтні 1626 року під Білою Церквою українці розбили кримські війська.

У битві на ріці Альма запорожці перемогли. Вони пробилися до Бахчисарая, відігнали від нього буджацькі й турецькі війська й визволили братів Ґіреїв з облоги. Своїх гетьманів козаки поховали на одному з православних цвинтарів Бахчисарая.

Польський коронний гетьман Станіслав Конецпольський і українська козацька старшина 29 травня 1630 року підписали Переяславську угоду. Перед цим в Україні пройшло повстання козаків під проводом Тараса Трясила. Бунт підняли козаки, які не увійшли до реєстру - офіційного списку людей, узятих на службу Речі Посполитої.

Зараз ви читаєте новину «Двох українських воєначальників поховали у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути